Zeman odhadl čínské investice v ČR na 10 miliard. Dál sní i o kanálu Dunaj-Odra

Objem peněz, které přijdou z Číny do České republiky v rámci první investiční vlny, odhaduje prezident Miloš Zeman na zhruba deset miliard korun. Za všemi investicemi je čínská společnost CEFC. Prezident zároveň uvedl, že jeho snem by bylo, aby se Čína podílela i na výstavbě kanálu Dunaj-Odra-Labe. Zeman přijel do Číny na oslavy 70. výročí konce druhé světové války v Tichomoří. Pětidenní návštěvu ukončil v neděli.

Jedna z největších soukromých čínských společností CEFC oznámila v posledních dnech hned několik transakcí. Převezme například téměř 50procentní podíl v české letecké společnosti Travel Service nebo necelých 80 procent ve společnosti Pivovary Lobkowicz. Číňané mimo jiné koupili i 60 procent fotbalového klubu Slavie.

Prezident v této souvislosti na setkání s novináři potvrdil, že předseda představenstva CEFC Jie Ťien-ming se už před časem stal jeho honorárním poradcem: „Pana Jie, tedy nejvyššího představitele CEFC, jsem asi už před rokem jmenoval svým honorárním poradcem pro oblast česko-čínské ekonomické spolupráce.“

Zvažuje se linka Praha-Šanghaj

Zeman uvedl, že během jeho návštěvy byly vytvořeny základy i pro další investice čínských firem v České republice. Například letecká společnost China Eastern podle něj uvažuje o zřízení linky Praha-Šanghaj, která by konkurovala otevírané lince Praha-Peking. Kromě toho prý po finančním ústavu Bank of China chce v Česku otevřít pobočku i další čínský bankovní úřad.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mluvilo se i o nové hedvábné stezce. „Jednali jsme s čínským prezidentem o pomoci při výstavbě takzvané hedvábné stezky, což je v podstatě velkokapacitní železnice, která povede z Číny přes Kazachstán až do Evropy. Říkali jsme, že můžeme nabídnout zkušené železniční stavitele i výrobce vagonů, lokomotiv a tak dále,“ upřesnil Zeman.

Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching také podpořili rozšíření projektu lázeňských pobytů pro čínské děti v České republice. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) jich mohou do Česka brzy létat tisíce.

Vysněného kanálu se prezident nevzdává

Český prezident se stále nevzdává ani myšlenky na výstavbu kanálu Dunaj-Odra-Labe: „Mým snem by bylo, aby se na jeho výstavbě podílela Čína.“ O 380 km dlouhém kanálu mluví Zeman od svého nástupu do funkce. Od ekologického sdružení Děti Země kvůli tomu loni dostal anticenu Ropák roku za největší antiekologický počin.

Představa kanálu Odra - Dunaj - Labe
Zdroj: ČT24

Kanál by přišel na zhruba 400 miliard korun. Ostře ho ale kritizují ekologové s odvoláním na vyjádření odborníků na životní prostředí, dopravu i ekonomiku. Zdůrazňují, že by zničil zbytky relativně přirozených ekosystémů střední Evropy. Zeman ale ekologům oponuje tím, že projekt by na dobu patnácti let přinesl 60 tisíc pracovních míst. Nezanedbatelná je podle něj i dopravní a protipovodňová funkce kanálu.

Zeman podpořil i Klausovu petici

Zeman se vyjádřil i k uprchlické krizi v Evropě a podpořil protiimigrační iniciativu Václava Klause. Ten v sobotu inicioval petici, která vyzývá českou vládu k zajištění vnitřní bezpečnosti a vnější nedotknutelnosti hranic státu všemi prostředky, včetně využití policie a armády. Žádá také odmítnutí kvót pro uprchlíky, dodržování platných smluv v azylové politice a odmítá tlak na jejich změny.

Tato iniciativa obsahuje stejné myšlenky, jako já říkám celou dobu... Myslím si, že v tomto s Václavem Klausem souhlasím.
Miloš Zeman

Web s Klausovou výzvou už ale čelil i útokům hackerů a snahám o manipulaci s podpisy. V sobotu na něm zaznamenali přes 20 pokusů o prolomení. „Jsou to seriózní, vážné útoky. Nejsou to jen útoky nějakých studentů, kteří se nudí,“ uvedl Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Web má podle něj standardní zabezpečení a administrátoři poznají, když například někdo uměle navýší počet podporovatelů uvedením smyšlených jmen.