Autor Havlovy posmrtné masky je tajný

Praha – Zesnulému exprezidentovi byla ještě v Pražské křižovatce sejmuta posmrtná maska.  Který sochař je jejím autorem, ale kancelář někdejšího prezidenta tají. Sádrový odlitek obličeje je jednou z tradičních smutečních poct významným osobnostem a státníkům. Maska byla sejmuta hned několika bývalým prezidentům.

T.G. Masarykovi byla posmrtná maska sejmuta ještě na smrtelném loži jako výraz velkého uznání a vzpomínky na podobu světového státníka. Svou poslední podobu má v sádře zachovanou i jeho následovník Edvard Beneš. „Je to symbol uchování památky i pro budoucí generace u osobností, které se významně už ve své době zapsaly do historie,“ řekl historik Jaroslav Šebek.

Své posmrtné masky měli i komunističtí prezidenti – například Antonín Zápotocký. Tělo Klementa Gottwalda bylo dokonce načas celé mumifikované. V době totality se pak masky pořizovaly i níže postaveným komunistickým potentátům. Ve vší tajnosti ale vznikla i jedna, která se zcela vymykala.

Klement Gottwald
Zdroj: ČT24

Z tváře Jana Palacha ji sňal sochař Olbram Zoubek. Teprve po roce 1989 se její bronzový odlitek objevil na veřejnosti, na průčelí Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. „Byli odléváni tím nejvýznamnějším umělcem anebo to odléval štukatér, který to uměl líp, a sochař na to dohlížel,“ poznamenal sochař a přítel Václava Havla Kurt Gebauer.

Kdo je autorem posmrtné masky Václava Havla, zůstává v utajení

Sádrový odlitek byl exprezidentovi sejmut ještě v Pražské křižovatce. Sochaře vybíraly řádové sestry boromejky. „Odlévá se ze sádry, je to poměrně komplikované. Posmrtné masky většinou nejsou podobné tomu člověku. Václav Havel by si určitě udělal legraci z tohoto aktu,“ řekl Gebauer.

Posmrtné masky mohou sloužit i jako vzor pro budoucí pomníky státníků. Podle sochařů ale při jejich tvorbě nejsou stěžejní a pro budoucí generace tak mají spíš symbolickou hodnotu.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)