Obce netrpělivě čekají na regulaci prostituce

Praha - Plných 94 procent obcí souhlasí se zákazem prostituce na veřejných místech. Více než polovina z nich chce jasně vymezit, kde bude prostituce povolena. Vyplývá to z průzkumu mezi osmdesáti obcemi, který si objednala pracovní skupina pro regulaci prostituce při Úřadu vlády ČR.

Podle ministryně Džamily Stehlíkové sice v České republice ubylo pouliční prostituce, roste ale počet nevěstinců a privátů, kde jsou nabízeny sexuální služby. Právě s nimi mají obce největší starosti a nemohou proti nim účinně bojovat. Proto by uvítaly vznik zákona o regulaci prostituce. „Devadesát procent měst a obcí v Česku ten zákon podporuje, zejména pokud budou mít možnost stanovit podmínky provozování zařízení či režimu, ve kterém by byla poskytována pouliční prostituce,“ říká ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. 

Návrh zákona připravil pražský magistrát. Na území Prahy je zhruba 70 nevěstinců. Zákon by měl definovat, co vůbec prostituce je, za jakých podmínek ji lze provozovat. „Vzniká prostituce, která není definována a není definováno ani to zařízení. To se chová jako hostinská činnost, bar, diskotéka nebo cokoli podobného,“ uvádí v této souvislosti Pavel Vetešník z pražské městské policie. 

Prostituce by podle návrhu zákona nebyla živností, ale podnikáním se všemi povinnostmi z toho vyplývajícími. Město by mohlo rozhodnout nejen o tom, kde bude, nebo nebude možné provozovat pouliční prostituci, ale i povolovat, či zakazovat provoz nevěstinců.