Valachová podpoří sport, přidá i učitelům. Je to málo, tvrdí odborník

Ministryně školství Kateřina Valachová (nestr. za ČSSD) plánuje dát příští rok 500 milionů korun na podporu sportování dětí a mládeže. Resort chce také více podporovat mládežnické organizace nebo zvýšit platy učitelům.

„Ve 170 školách jsme odstartovali projekt, který umožní dětem sportovat ve školních družinách. Jde především o kolektivní sporty jako například házená, volejbal nebo fotbal. Vyjednány jsou i finanční prostředky pro učitele tělocviku, kteří budou v tomto programu ohodnoceni částkou 250 korun za hodinu,“ přiblížila Valachová plány ministerstva v oblasti sportu.

Větší podporu mohou očekávat i spolky a organizace, mezi kterými Valachová zmínila skauty, pionýry, turistické oddíly či domovy mládeže. Více prostředků dá ministerstvo i pedagogickým asistentům. „Jedním z cílů ministerstva školství je, aby veškerá tíha vzdělávání a zvláštní pomoci dětem nebyla jen na učitelích,“ vysvětlila.

Učitelé dostanou o 3 procenta víc

„Povedlo se nám vyjednat dostatečné finanční prostředky pro navýšení platu učitelů o tři procenta. Jsme schopni tyto prostředky garantovat a jsem tomu ráda,“ uvedla ministryně. V minulém roce se podle ní navýšil plat učitelů jen o 1,8 procenta, tedy nejméně ze všech státních zaměstnanců. Tabulka tarifních platů učitelů i nepedagogických pracovníků se má změnit od 1. listopadu.

Ministerstvo připravuje i legislativní změny. „Skončí potupná praxe, kdy jsou učitelé propouštěni na prázdniny a dostávají se na úřady práce. Jde přibližně o tři tisíce učitelů, za které budu v poslanecké sněmovně bojovat,“ řekla Valachová.

Valachová podpoří sport, přidá i učitelům (zdroj: ČT24)

Další změnou pro letošní školní rok bude možnost uznání mezinárodní jazykové zkoušky jako náhrady za maturitní zkoušku z cizího jazyka. Podle ministerstva by o takovém postupu měl rozhodovat ředitel školy.

Valachová také připomněla, že vláda od 1. září zkrátila úvazky ředitelů mateřských škol a základních škol - malotřídek. „Vláda tak dala najevo, jak si váží práce ředitelů a ředitelek,“ řekla ministryně a dodala, že jednání nemá za skončené a chce toto opatření rozšířit i na ředitele ostatních základních škol.

Školek by se od příštího roku mohla dotknout i další změna. Ministertstvo chce zavést povinný poslední rok školky. „Rodiče, kteří nechtějí posílat dítě do školky, mohou školce oznámit, že chtějí dítě vzdělávat individuálně doma,“ uvedla Dana Prudíková, náměstkyně ministryně školství. Školka by pak jen kontrolovala, jestli dělá potřebné pokroky.

Události: Valachová představila plánované změny ve školství (zdroj: ČT24)

Wagner: Valachová školství nerozumí

Podle šéfredaktora serveru Česká škola Janka Wagnera je navýšení finančních prostředků pro školství nedostatečné. „Je to slabá záplata. Samozřejmě jsme vděční za to, že do rozpočtu školství přijdou další peníze, ale je to strašně málo,“ uvedl Wagner, který má výhrady i k navýšení platu učitelů. „Pokud bude víc peněz v tarifech, znamená to, že bude méně peněz do odměn, a to si myslím, že není správně,“ vysvětlil.

Školství je podle něj desítky let podfinancované a současná ministryně jeho stavu příliš nepomáhá. „Všechny vlády tvrdily, že budou mít školství jako prioritu a nebyla to pravda. Ministryně Valachová svému resortu nerozumí, má nejspíš špatné poradce a navíc je netransparentní,“ kritizoval Wagner.