Přímá volba je podle Klause „fatální omyl“

Praha – Prezident Václav Klaus označil přímou volbu prezidenta za fatální chybu a fatální omyl. Uvedl to dnes v pořadu Partie televize Prima. Změnu ústavy tento týden schválila Poslanecká sněmovna. Nyní předlohu posoudí Senát. Přímá volba prezidenta se bude podle Klause podobat nové „superstar“.

„Přímou volbu prezidenta považuji za fatální chybu, fatální omyl, populismus politiků, kteří když nemohou občanům naší země přinést řadu jiných pozitivních věcí, tak je chtějí alespoň uspokojit tím, že jim řeknou 'vy si budete volit svého prezidenta,'“ prohlásil Klaus s tím, že se přímé volby „strašlivě bojí“. 

Prezidentovi se pravomoci spíše sníží

Přímá volba má podle něho smysl v prezidentském systému, jaký je například ve Spojených státech, kde je prezident klíčovým hráčem na politické scéně. V Česku se prezidentovi vzešlému z přímé volby pravomoci nezvýší, spíše sníží. Přímo volený prezident by se staral jen o svůj obraz na veřejnosti, než aby byl jednotícím prvkem politické scény, vyplynulo z Klausova vyjádření.

„Osobně si nemyslím, že to je chyba,“ reagoval na Klausova slova Petr Nečas v Otázkách Václava Moravce. „Podařilo se nám dosáhnout i širší politické shody. Jsem pevně přesvědčen, že všechny politické strany dodrží své proklamace z toho týdne, kdy řekly, že ji podpoří.“ Zároveň však podotknul, že pro občanské demokraty přímá volba znamená oběť a politický kompromis. I on sám dle vlastních slov preferuje volbu nepřímou, nicméně ODS přímou volbu „nepotopí“.

Hlava státu zvolená lidmi nemusí mít podle prezidenta žádnou vazbu na politickou scénu, může hrát jen svou kartu. „Kdybych chtěl hrát na svém znovuzvolení v prvním období, budu hrát proti vládě populisticky jiným způsobem,“ dodal Klaus.