Policista nese vinu za zbití motorkáře, trest ale nedostal

Zraněného mladíka policista místo ošetření kopl (zdroj: ČT24)

Policista, který před rokem po honičce zbil zraněného motorkáře, je vinen. Podle soudu zneužil pravomoci úřední osoby. Soud mu ale nevyměřil žádný trest. Státní zástupce se proti tomu odvolal – požadoval minimálně podmínku.

„Ležel v klidu na zemi a byl zraněn, tak nebyl důvod. Je to výrazné překročení zákona o policii,“ tvrdí státní zástupce Ladislav Stahl. Obžalovaný policista se bránil, že po nehodě si nebyl vědom toho, co dělal. „Byl jsem otřesený, byl jsem v šoku,“ uvedl. „Myslím, že je to velice účelová obhajoba a byla vyvrácena znaleckými posudky,“ reagoval chlapcův advokát Robert Bezděk. U hlavního líčení policista chlapci ale vůbec poprvé vyjádřil omluvu.

Obžalovanému hrozilo až pět let vězení. I když soud vinu uznal, trest mu nedal. „Soud dospěl k závěru, že postačí samotné projednání této trestní věci před trestním soudem, tak aby se takovéto jednání v případě pana obžalovaného už neopakovalo,“ stojí v rozsudku obvodního pražského soudu. O odvolání bude rozhodovat městský soud.

Nesouhlasím s výrokem o trestu, protože to, čeho se obžalovaný dopustil, je výrazným excesem.
Ladislav Stahl
státní zástupce

Motorkář ujížděl policejní hlídce, její jednání zachytily kamery

K incidentu došlo loni začátkem srpna, když se mladík s motorkou, ale bez řidičského oprávnění pro odpovídající skupinu pokusil na pražském Chodově ujet policejní hlídce. Honička skončila nedaleko, když policejní vůz do motorkáře zezadu narazil a společně poté nabourali do pouličního světla. Zraněného ležícího motocyklistu pak podle záznamu bezpečnostní kamery jeden z policistů kopl a dvakrát udeřil do hlavy.

Policisté i motocyklista utrpěli lehká zranění, v nemocnici zůstal jen motorkář – po střetu s policií měl zlomený kotník, zhmožděnou ruku, otřes mozku a podlitiny v obličeji. Policie tehdy naznačovala, že hlídka použila přípustné donucovací prostředky, oba muže ale nakonec postavila mimo službu.

Události: Policista, který zbil ujíždějícího motorkáře, je vinen, ale nepotrestán (zdroj: ČT24)