Pelikán se postavil proti nápadu, aby s uprchlíky pomáhala Vězeňská služba

Ministerstvo spravedlnosti se podle informací České televize postavilo proti návrhu ministerstva vnitra, aby policii s uprchlíky pomáhalo 150 příslušníků Vězeňské služby. Nemá na to prý totiž dost lidí. Mluvčí resortu spravedlnosti ČT potvrdila, že ministr Robert Pelikán (za ANO) nepovažuje plán vnitra za vhodný. Konečné slovo tak zřejmě bude mít vláda, které ministerstvo vnitra svůj návrh nedávno předložilo.

Každá vláda má připraveny různé krizové scénáře pro různé situace, ale že se o tom bavíme, neznamená, že armáda za týden nebo za měsíc na hranice půjde.
Tomáš Prouza
státní tajemník pro evropské záležitosti

„Pan ministr zapůjčení příslušníků vzhledem ke složité personální situaci ve Vězeňské službě momentálně nepovažuje za vhodné,“ sdělila ČT bez dalších podrobností mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

O návrhu vnitra nedávno informoval server Česká justice. Úřad ministra Milana Chovance (ČSSD) podle něho chce, aby policii posílilo 150 příslušníků Vězeňské služby, kteří by hlídali areály pro uprchlíky. A to od 1. září do 29. února 2016.

Případné zapojení aktivních záloh podle armády zatím není na pořadu dne

Podle Lidových novin začíná armáda kvůli migrantům svolávat aktivní zálohy, podle armády ale nic takového na pořadu dne není. I když se už deset let aktivní zálohy cvičí právě na ochranu hranice, problém je v tom, že nemají žádné vlastní technické vybavení. Navíc by mohly být povolány jen na 14 dnů. Novela zákona, která má zlepšit postavení aktivních záloh a umožnit jejich operativnější zapojení, je ve sněmovně a čeká na schválení.

V případě rozhodnutí vlády by pak dobrovolníci měli vypomáhat policii s ochranou státní hranice před rostoucím počtem ilegálních migrantů. „Armáda aktivními zálohami může navýšit kapacity, které v současnosti má,“ upřesnil bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý. „Jde o plnění nevojenského úkolu,“ řekl Šedivý s tím, že může jít například o ochranu některých objektů ve spolupráci s policií. „Aktivní zálohy by se měli vycvičit především v použití zbraní,“ dodal s tím, že v tu chvíli by měli stejné úkoly jako běžní vojáci. Zhruba 1300 vojáků aktivní zálohy je podle Šedivého velmi dobře připraveno již nyní.

Pro nás je důležité co nejvíc imigrantů zachytávat u nás, aby vůbec do Německa nepřišli a Německo nemělo důvod hranice zavírat.
Tomáš Prouza
státní tajemník pro evropské záležitosti