Kvůli poště se ve čtvrtek sejde Bezpečnostní rada státu

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) požádal premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o svolání předsednictva Bezpečnostní rady státu. Velmi pravděpodobně to souvisí s kauzou údajné korupce při jednání s Českou poštou. „Důvodem je ohrožení ekonomických zájmů státního podniku Česká pošta a rovněž s tím související pokus destabilizovat pomocí zpravodajsko-bezpečnostních prostředků situaci v resortu ministerstva vnitra,“ uvedla k tomu mluvčí ministerstva Lucie Nováková. Mluvčí vlády pak oznámil, že se předsednictvo bezpečnostní rady sejde ve čtvrtek po jednání vlády.

Informaci o údajné korupci při jednání s poštou zveřejnil ve středu server Neovlivni.cz. V případu je zmiňováno právě i Chovancovo jméno - ten ale jakékoli obvinění odmítl.

Úplatek měl žádat člen středočeské ČSSD Kamil Choc. Peníze chtěl po podnikateli Lukáši Čadkovi, který vede s Českou poštou spor o 24 milionů korun. V něm jde prý o zakázku, kterou Čadkova firma plnila pro Českou poštu v roce 2010. Z obchodu nakonec sešlo, což přivedlo podnikatele ke krachu. Čadkovi se pak ozval Choc s nabídkou, že spor vyřeší. Podmínkou údajně bylo, že mu Čadek zaplatí tři miliony v hotovosti.

V kauze už padla trestní oznámení

Z jednání mezi Čadkem a Chocem je prý nahrávka, na které Choc slibuje, že získá nový kontrakt za tři miliony korun, dva pro ČSSD, jeden přímo pro ministra vnitra Chovance, do jehož gesce pošta spadá. Chovanec i ČSSD se však od kauzy distancovali. Ministr podal již dříve kvůli případu trestní oznámení a celou věc vyšetřuje policie.

Trestní oznámení podala v minulosti i Česká pošta, která ho později rozšířila. „Důvodem rozšíření trestního oznámení z června a podání nového jsou zjevně zfalšované emaily, které jsou záměrně šířeny do médií s cílem poškodit Českou poštu a její představitele,“ uvedla pošta tento týden v prohlášení.

Ministerstvo vnitra pak v neděli v doplňujícím prohlášení uvedlo, že trestními oznámeními Chovance a manažerů České počty je „zásadně limitována“ možnost reagovat na jednotlivé informace z této kauzy, neboť se písemně zavázali k mlčenlivosti, aby nenarušili vyšetřování.