Prague Pride: Přes 10 tisíc lidí v duhovém průvodu

V hlavním městě vrcholí pátý ročník gay a lesbického festivalu Prague Pride. V jeho rámci prošel centrem města tzv. pochod hrdosti, kterého se podle policie zúčastnilo asi 15 tisíc lidí. Organizátoři mluví o ještě vyšším počtu. Svou účastí ho podpořila pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a několik známých osobností. Proti jejich oslavě sexuální odlišnosti protestovala na Václavském náměstí hrstka odpůrců homosexuality.

Průvod vyrazil jednu hodinu po poledni z Václavského náměstí – jeho součástí bylo i 15 alegorických vozů. Přes Čechův most pak účastníci zamířili na Letnou, kde probíhá doprovodný program. V čele průvodu šli kromě Krnáčové a Hromady moderátorky Ester Janečková a Lejla Abbasová. K nim se připojila i řádová sestra Jeannine Gramicková, jejíž vystoupení na katolické půdě během letošního festivalu Prague Pride nepovolil kardinál Dominik Duka.

Policie odhaduje, že se do průvodu zapojilo maximálně 15 tisíc lidí, podle organizátorů se postupem času rozrostl až na 35 tisíc účastníků. Většina z nich nesla duhové vlajky, symbol homosexuální komunity, nebo se vyzdobili jinými duhovými symboly.

Ještě než se pochod vydal na svou trasu, protestovaly proti němu u sochy svatého Václava zhruba tři desítky odpůrců homosexuality, kteří obhajovali tradiční rodinu a křesťanské hodnoty. Tuto demonstraci svolal Pavel Matějný, který už dřív pořádal protiromské pochody v různých městech a festival Prague Pride na Facebooku označil za "vrchol hnusu a nevkusu" a vyzval k "obraně vlasti".

Protest proti Gay Pride na Václavském náměstí
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Necelá stovka lidí dnes prošla centrem Prahy také v Pochodu pro rodinu, který pořádali Mladí křesťanští demokraté. "Pokud bychom ho dělali jakýkoliv jiný den, tak bychom nezískali takovou pozornost," řekl jejich místopředseda Jan Gregor. Téma rodiny podle něj nezaznívá tak často, jak by mělo. Právo na shromažďování a vyjádření názoru mají podle něj všechny strany. "V průvodu hrdosti jsou některé věci, které některým můžou připadat obscénní. Ale mají na ně právo," dodal Gregor.

V průvodu jely i alegorické vozy (zdroj: ČT24)