Chemikálie v Unipetrolu dohořívají, nebezpečí již nehrozí

Po náročném a nebezpečném čtvrtku přišel v Litvínově nesrovnatelně klidnější pátek. Požár, který vypukl v chemičce Unipetrol, dohořívá. Podle hasičů již nehrozí akutní nebezpečí, dohašování ale zřejmě potrvá celý víkend. Hlavní tah mezi Mostem a Litvínovem se už podařilo zčásti zprovoznit.

Přestože se podařilo zažehnat nebezpečí dalších explozí, požár je pod kontrolou a již pouze dohořívají poslední chemikálie, okolí Unipetrolu stále je městem duchů a chemička je částečně uzavřena.

„Všechna místa až na jedno jsou uhašená. Je tam normální teplota. Na posledním místě dohořívají zbytkové látky, tam je stále prováděno chlazení," informoval hasičský mluvčí Lukáš Marvan. Mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda upřesnil, že jde o drobnější požár na potrubé, které vede ke flérovacímu zařízení; zde se kontrolovaně spalují zbylé látky. 

„Každé dvě hodiny probíhá vizuální kontrola zařízení a proměřují se teploty. Takto to bude zřejmě vypadat několik dnů, odhadujeme celý víkend. Záležet bude na vývoji situace,“ dodal mluvčí Marvan. 

Místo 42 jednotek jen čtyři

Počet jednotek, které na místě zasahují, však klesl z 42 na čtyři. „Jednotky, které nebyly potřeba, se vrátily na základny. Jsou v pohotovosti pro případ, že by bylo potřeba větší nasazení,“ dodal mluvčí. Hasiči na místě zůstanou, dokud teplota neklesne pod 50 stupňů. Podle hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka (KSČM) očekávají hasiči, že vše dohoří až v pondělí.

Zaměstnanci z petrochemické části Unipetrolu zatím zůstávají doma. „Jsou tady pouze zaměstnanci, kteří mají na starost základní provoz areálu,“ uvedl mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda. Dokud bude v areálu hořet, do práce se ostatní nevrátí. Mluvčí ale předpokládá, že nečekané volno potrvá nanejvýš několik dnů. „Nepředpokládám, že by zůstali týdny doma,“ poznamenal.

Situace není tak dramatická jako včera. Tam, kde včera stoupal z chemičky černý dým, teď pouze bílá pára.
Ondřej Kůs
Redaktor ČT

Hlavní tah se podařilo zčásti zprůjezdnit

Prováděná kontinuální měření stavu ovzduší neprokázala nebezpečné koncentrace škodlivých látek.
Radnice o stavu ovzduší:

Vpodvečer policie po 25 hodinách částečně zprůjezdnila hlavní tah mezi Mostem a Litvínovem. Otevřela i další silnice v okolí, které byly kvůli pohybu hasičské techniky uzavřené.

„Řidiči mohou jet z Mostu do Litvínova přes začátek obce Záluží, kde na kruhovém objezdu odbočí směrem na obec Dolní Jiřetín a přes Horní Jiřetín mohou pokračovat do Litvínova. Totéž platí pro motoristy cestující v opačném směru,“ řekla policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Druhý úsek, který vede uprostřed chemičky, zůstává uzavřen. Mezi Mostem a Litvínovem je omezena také městská hromadná doprava. Podle informací Dopravního podniku Most jsou bez náhrady zrušeny linky 1 a 3 a za linku 4 jezdí náhradní autobusy v úsecích Dopravní podnik – Zimní stadion a v Litvínově mezi Citadelou a nádražím.

Vyšetřování příčiny začne až po dohašení

Požár vypukl zřejmě po explozi, která nastala zřejmě kvůli výpadku chlazení propylenové jednotky. Unipetrol poté zastavil výrobu. „Okamžitě, co došlo k vyhlášení mimořádné situace, byla zahájena evakuace. Byla to rozsáhlá akce, evakuovali jsme zhruba tisíc zaměstnanců, ale proběhla rychle a bez větších komplikací,“ poznamenal mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

Jiří Hanyka z Ústavu chemických procesů Akadmie věd však v rozhovoru pro ČT upozornil, že podobným incidentům nikdy nelze zcela předejít. „Kdybychom chtěli předejít požáru, výbuchu, potřebovali bychom na to nekonečně mnoho peněz. Tato neštěstí se stávají čas od času v různých zemích po světě,“ zdůraznil. Vzpomněl přitom například na ničivý požár z roku 1974, který zničil celou třetinu někdejšího Chemopetrolu.

Když nastane situace, jako byl výpadek chlazení, není už takřka způsob, jak reagovat. „Je to okamžité. Čidla to zaregistrují, nepochybně se zastavila všechna čerpadla surovin, nicméně to ochromí chod celého závodu,“ poznamenal Jiří Hanyka, který také pochválil práci hasičů. Ti mají podle něj hlavní zásluhu na tom, že se požár nerozšířil dále po areálu.

Až po dohašení posledního požáru se podle něj vydají na místo specialisté, kteří budou zjišťovat, proč přesně k výbuchu došlo a také vyčíslí škody. S tím také souvisí obnovení provozu. „Zprovoznění provozu záleží na tom, kdy bude definitivně uhašen malý požár, který tam ještě je. Potom to bude záviset na rozsahu škod, které budeme zjišťovat,“ uvedl Mikuláš Duda.

  • zaměřuje se na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu
  • od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě
  • v letošním prvním pololetí vykázal Unipetrol čistý zisk 5,27 miliardy Kč