Tropy se (zatím) neloučí. V pátek teploty přesáhnou 38 stupňů

Páteční teploty podle výstrahy meteorologů překročí 38 stupňů Celsia. Výstraha před vysokými teplotami platí pro střední Čechy a sever republiky. Extrémní horko v Čechách vystřídá ochlazení, se kterým o víkendu přijdou bouřky. Na Moravě a ve Slezsku bude ale v sobotu ještě 37 stupňů.

ČHMÚ vydal výstrahu před extrémními teplotami pro Prahu, Středočeský a Ústecký kraj a Českolipsko v Libereckém kraji. Výstraha platí od pátečního poledne do 21:00.

V polohách pod 600 metrů nadmořské výšky se budou teploty v ostatních částech Čech pohybovat kolem 34 stupňů. Výstraha před vysokými teplotami ovšem platí pro celou republiku - v Čechách do pátečního večera, na Moravě a Slezsku do sobotního večera.

„Od pátečního večera začne velmi zvolna postupovat přes naše území k východu zvlněná studená fronta, která bude počasí u nás ovlivňovat až do úterý. V oblasti fronty se mohou vytvářet silné bouřky,“ uvádí meteorologové. Bouřky se ale mohou podle ústavu ojediněle objevit už ve čtvrtek odpoledne, hlavně v Krkonoších.

Vlna veder nekončí, v pátek se očekává až 38 stupňů (zdroj: ČT24)

Příští týden teploty klesnou k 26 stupňům

Se studenou frontou a bouřkami se bude v celé republice ve směru od západu na východ postupně ochlazovat. V sobotu budou na západě Čech nejvyšší denní teploty podle předpovědi ČHMÚ kolem 26 stupňů a ve zbytku Čech 28 až 32 stupňů.

Na Moravě a ve Slezsku ale bude stále horko, a to 33 až 37 stupňů. Až v neděli zřejmě i na východě republiky klesnou teploty pod třicítku a na začátku příštího týdne budou podle předpovědi dosahovat nejvýše k 26 stupňům.