Česko svlaží bouřky, ochlazení ale nepřinesou

Dlouhotrvající sucho by měly na krátko přerušit silné bouřky, ojediněle doprovázené kroupami. Meteorologové je do dnešních 22:00 očekávají zejména v horských oblastech východních Čech a severní Moravy. Tropická vedra ale nepoleví. S maximálními denními teplotami přes 35 stupňů Celsia budou trvat v Čechách minimálně do pátku a na Moravě do soboty.

Nejteplejším dnem týdne by měl být pátek, kdy se očekávají teploty mezi 34 až 38 stupni, ojediněle i vyšší. Doporučuje se proto omezit tělesnou zátěž, dodržovat pitný režim, používat opalovací krémy, sluneční brýle a pokrývku hlavy a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

ÚAMK: Vedra se mohou podílet až na pětině dopravních nehod

Současná vedra jsou podle některých odborníků zprostředkovaně viníkem až 20 procent nehod. Únava na řidiče doléhá hlavně mezi 02:00 až 04:00 a odpoledne, uvedl Ústřední automotoklub (ÚAMK).

Motoristé by se podle doporučení klubu měli před jízdou dostatečně napít minerálky, slabého čaje nebo iontového nápoje. Vychlazené pití by měli mít i s sebou. Samozřejmostí jsou pak i zastávky při delších cestách.

UDÁLOSTI: Déšť by mohl zaplnit poloprázdná koryta (zdroj: ČT24)

S bouřkami výstraha před požáry nekončí

Meteorologové zároveň vydali vyrování před bouřkami. Výstraha platí pro většinu území Česka s výjimkou severních Čech. V bouřkách by mohlo spadnout až 30 milimetrů srážek, výjimečně by se mohly vyskytnout i kroupy.

„Bouřkové srážky budou jen lokálního charakteru, takže převažující sucho a s ním spojené riziko vzniku požárů bude trvat až do víkendu,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha na vysoké nebezpečí požárů proto platí do odvolání. Lidé v přírodě nadále nesmí rozdělávat oheň, kouřit, odhazovat cigaretové nedopalky a používat přenosné vařiče nebo jiné zdroje otevřeného ohně.