Policie: Řečník z demonstrace proti imigraci podněcoval k nenávisti

Policie obvinila slovenského nacionalistu Mariána Magáta z podněcování k nenávisti. Muže zadržela během projevu na sobotní protiimigrantské demonstraci na Staroměstském náměstí. Magát je předsedou kysucké buňky nacionalistické organizace Vzdor. Hrozí mu dva roky vězení.

Podle organizátorů měl být sobotní protest na Staroměstském náměstí zaměřen proti imigrační politice kabinetu, který chce v následujících dvou letech na českém území přijmout patnáct set běženců. Dav se zastoupením české i slovenské krajní pravice nesl transparenty s nápisy jako „Stop invazi vetřelců“ a křičel „Hanba vládě“.

„Jednoho z řečníků policisté zadrželi v průběhu projevu a poté ho převezli na stanici,“ řekla policejní mluvčí Iveta Martínková a potvrdila i dřívější informace serveru iDNES.cz. „Ještě v sobotu večer byl muž obviněn z trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.“

Vlády označil za sionisty

Podle citací z facebookové stránky Vzdoru pronášel zadržený slovenský řečník také antisemitské a rasistické výroky. Vlády v Praze a v Bratislavě označil za sionisty, kteří napomáhají imigrantům a terorizují vlastní národ, imigrace podle něj „bude ničit naše geny“.

Policie Magáta z pódia odvedla v průběhu projevu, muže ale bude vyšetřovat na svobodě - a po obvinění ho propustila. On sám odmítá, že by k nenávisti podněcoval. „Právě naopak, vyzdvihl jsem nutnost nebo potřebu zachovat jednu každou rasu a právo na její existenci. Zatracoval jsem jen multikulturu a vysvětloval, že stojí za zánikem jedné každé rasy, ať už je černá, bílá anebo žlutá,“ cituje jeho slova server iDNES.cz.