V Praze mimořádně přistál boeing s prasklým sklem

Praha – Mimořádným přistáním v Praze skončil čtvrteční let Boeingu 737 nizozemské společnosti KLM z Atén do Amsterdamu. Při letu zhruba ve dvanáctikilometrové výšce popraskalo sklo v kokpitu. Na palubě nikdo neutrpěl zranění, letadlo bylo schopné dojet k terminálu.

Na mimořádnost upozornil server Aviation Herald, podle kterého popraskalo sklo před místem druhého pilota, vytvořila se na něm „pavučina“. Modrý boeing byl v té době v letové hladině 400, která velmi nepřesně odpovídá asi 12 kilometrům, u hranic rakouského a českého vzdušného prostoru. Posádka vyhlásila mimořádný stav (PAN) a nouzově sestoupala do letové hladiny 100 (přibližně tři kilometry).

Zhruba po půlhodině od zahájení nouzového sestupu letadlo přistálo v Praze. Podle mluvčí Letiště Praha Mariky Janouškové přijalo letiště stroj po 15. hodině. „Přistání nebylo klasifikováno jako nouzové a nevyžádalo si tedy ze strany letiště žádnou asistenci při přistání,“ upřesnila mluvčí. Nemuseli tedy zasahovat letištní hasiči či složky integrovaného záchranného systému. Boeing s prasklým sklem patří k prodloužené variantě 737-900, létá bezmála čtrnáct let.

Záznam letu na webu flightradar24.

Popraskané sklo zpravidla neznamená bezprostřední ohrožení posádky letadla, protože má více vrstev. Případné úplné prasknutí skla by však mělo závažné následky pro posádku kokpitu, za určitých okolností i pro strukturální integritu celého letadla. Incident, který se přihodil stroji KLM, však zdaleka není výjimečný. Obdobné potíže se stávají dopravním letadlům po celém světě. Za posledních jedenáct let zažila tři takové události i česká vládní letka, dvakrát praskla jedna z vrstev čelního skla malému challengeru, který vezl ministry, před dvěma lety i vládnímu airbusu, kterým cestoval tehdejší premiér Petr Nečas.