Rath dokončil závěrečnou řeč, rozsudek se dozví příští týden

Praha - Rozsudek nad bývalým poslancem a středočeským hejtmanem Davidem Rathem padne ve čtvrtek 23. července, rozhodl soudce Robert Pacovský poté, co Rath po třech dnech dokončil svou závěrečnou řeč. Rozhodnutí bude nepravomocné a bývalý politik se bude moci v případě odsouzení odvolat k vrchnímu soudu. Rathovi hrozí za ovlivňování veřejných zakázek a korupci až 12 let vězení, žalobce Petr Jirát navrhl nejméně devět let a propadnutí majetku. Rath obžalobu odmítá a kauzu považuje za politický proces.

Rath pondělí mluvil zhruba 11 hodin. Po komentáři veřejných zakázek, které podle vyšetřovatelů provázela korupce, začal probírat samotnou obžalobu. Zaměřil se na tzv. ovládací smlouvu mezi nemocnicemi, která platila v době, kdy byl hejtmanem. Podle ní byla řídicí nemocnicí kladenská. Podle obžaloby Rath využíval této smlouvy k ovlivňování veřejných zakázek. „Nebyl předložen jediný důkaz, že by někdo z vedení krajských nemocnic zasahoval do textů zadávacích řízení,“ namítá bývalý hejtman. Svědci podle něj naopak potvrdili, že nemocnice byly samostatné.

Obžaloba tvrdí, že ovlivňování tendrů financovaných Evropskou unií organizovala někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová, dříve Pancová, a její partner Petr Kott, který byl náměstkem pro krajské nemocnice. Rath údajně o všem věděl a dostával milionové úplatky. Kottovým soud v dubnu v první části kauzy nepravomocně uložil 7,5 roku vězení. „Pokud tvrzení obžaloby přijmete a odsoudíte mě, pak prosím, aby v rozsudku bylo popsáno, kdo mi měl tu informaci říci a jak jsem na to reagoval. Nic takového v provedených důkazech není,“ řekl Rath.

Trestní stíhání Davida Ratha a skupiny dalších deseti lidí se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech ve Středočeském kraji. Zakázky se týkaly opravy zámku Buštěhrad, gymnázia v Hostivici nebo modernizace středočeských nemocnic. Bývalý hejtman podle žalobce dostával podíly z úplatků a s ostatními obžalovanými nastavil korupční systém, ve kterém získávaly tendry předem vybrané firmy. Policie Ratha zadržela v polovině května 2012, poté strávil zhruba rok a půl ve vazbě.

Rath dorazil k soudu se svou advokátkou Marcelou Ondřejovou. V předchozích dnech se zabýval obecně obžalobou a stavební zakázkou na opravu zámku Buštěhrad, která stála na počátku kauzy, nyní se chce zaměřit na tendry týkající se modernizace krajských nemocnic.

Exposlanec svou řeč začal zakázkou domova důchodců s lůžky následné péče a oddělením rehabilitace a vybavení Niederleho pavilonu Oblastní nemocnice Kladno. Podle obžaloby byla zakázka účelově navýšena například o nábytek. Rath namítá, že k tomu nejsou důkazy, nepotvrdil to prý ani žádný ze svědků. Exposlanec tvrdí, že firma zakázku realizovala se ztrátou tři miliony korun. Znalec podle něj také uvedl, že kdyby firma uskutečnila více takových zakázek, zkrachovala by. Důvodem, proč se o zakázku zajímala, bylo zajištění práce pro zaměstnance a upevnění pozice na trhu.

Státní zástupce Petr Jirát viní bývalého významného politika z podílu na ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji v době, kdy byl hejtmanem. Tendry financované z části Evropskou unií měly prý předem vybraného vítěze, což provázela podle obžaloby korupce. Rathovi hrozí až 12 let vězení, Jirát navrhuje nejméně devět let a propadnutí majetku.

Soudce Robert Pacovský pohrozil exposlanci Davidu Rathovi pořádkovou pokutou, protože jeho výroky v závěrečné řeči jsou prý k soudu krajně neuctivé. Rath zmínil, že na internetu údajně existuje fotka, na které je soudce „spící po flámu“. Odbočil tím od tématu, když kritizoval odposlechy, které jsou podle něj často pouhým tlacháním, které občas dělají všichni. Rath se zabýval odposlechy, které jsou podle obžaloby jedním z hlavních důkazů. Podle bývalého středočeského hejtmana je na nich často zachycené pouhé žvanění například u vína a jídla. Rath začal rozebírat, že je to lidské a dělají to všichni. „Někdo více, někdo méně. Jistě to děláte také. Ostatně například na internetu koluje fotka, kde vyspáváte po flámu,“ řekl Rath předsedovi trestního senátu. Pacovský ho přerušil a pohrozil pořádkovou pokutou, případně vyvedením ze soudní síně. „Vaše výroky jsou vůči soudu nyní krajně neuctivé a pokud se budou opakovat, dostanete pořádkovou pokutu,“ řekl Pacovský. „Já vám tu fotku mohu klidně přinést ukázat,“ reagoval Rath. „O ničem takovém nevím a musím vás upozornit, že pokud byste v tom pokračoval, v krajním případě bych vás musel vykázat ze soudní síně,“ uzavřel odbočení ze závěrečné řeči soudce.

Soud s exposlancem Rathem narušila také pětadvacetiletá žena, která přišla do jednací síně, když Rath přednášel závěrečnou řeč, a dala mu na stůl zatím neznámou listinu. Chtěla odejít, soudce ji ale důrazně napomenul, že nemůže tímto způsobem zasahovat do jednání, a zjistil její totožnost. Žena pak odešla, soudce bude rozhodovat, jestli jí uloží pořádkovou pokutu. Dokument zabavil. Obhájkyně Ratha žádá, aby listinu vrátil, nebo ji založil do spisu. Soudce řekl, že se s listinou nejdřív musí seznámit.

Rath pak novinářům potvrdil, že si příchod ženy objednal prostřednictvím svého bývalého advokáta Adama Černého. Evelína Weagová je podle obchodního rejstříku mimo jiné v dozorčí radě společnosti Czech Clinic, kde je předsedkyní představenstva Rathova manželka Eva Rathová. Figuruje i v dalších firmách spojených s Rathem. Je také společnicí firmy Czech Poster Media, ve které je jednatelem Černý. Trvalé bydliště má v těsném sousedství vilky, kterou Rath vlastní napůl s partnerkou Renatou Horkou.

Když se Rath odvolá, vrchní soud může zasedat až příští rok na jaře

Očekává se, že verditkt ohledně Ratha by mohl padnout ještě tento měsíc. I když by soud v červenci ale vynesl rozsudek, pokud exhejtman využije všech opravných prostředků, může záležitost zabrat podle advokáta Jaroslava Ortmana ještě dlouhou dobu. Jenom při odvolání bude seznamování se spisem na vrchním soudu trvat minimálně čtyř až pět měsíců. Na jaře 2016 tak může být odvolací soud.