Policie stíhá trojici, která chtěla zamést rychlou jízdu Dlouhého

Písek - Pražská státní zástupkyně stíhá dva úředníky a policistu z Písku za to, že se pokusili ovlivnit šetření přestupku člena širšího vedení ODS a místostarostu Hluboké nad Vltavou Pavla Dlouhého, který je v médiích označován za jihočeského kmotra. Loni spáchal ve svém regionu přestupek, jenže jak vyplývá ze zjištění ČT, postihu úřadů se bát nemusí.

Vlivný občanský demokrat se loni nedaleko Písku proháněl rychlostí přes 140 km/h v místech, kde je povolená devadesátka. Běžný člověk by minimálně na půl roku přišel o řidičský průkaz, Dlouhého ale městský úřad nezvládl potrestat. Trestu tak nakonec unikl. Případ Dlouhého tím však neskončil, protože zdaleka není obyčejným přestupkem. Písecká úřednice Dana Martincová, František Rychlík, který už na úřadě nepracuje, a bývalý policista Václav Vališ jsou obvinění, že chtěli hlubockému místostarostovi pomoci zamést jeho přečin pod koberec.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové a Jakuba Kalenského (zdroj: ČT24)

„Mohu vám potvrdit, že proti nim bylo zahájeno trestní stíhání, a to pro trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, podplácení a přijetí úplatku,“ uvedla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná s tím, že trojice je obviněna z toho, že se snažila Pavlovi Dlouhému získat neoprávněný prospěch spočívající v tom, že by unikl postihu z přestupku. Samotný člen výkonné rady ODS Dlouhý však po celý den odmítal na dotazy ČT reagovat.