Novela stavebního zákona se zdrží kvůli záplavě připomínek

Vláda dostane novelu stavebního zákona k projednání až v říjnu, zřejmě se posune i termín účinnosti, nejdřív na konec roku 2016. Sešlo se totiž velké množství připomínek a příprava tak nabírá zpoždění. Ministerstvo pro místní rozvoj zaznamenalo ve vytyčené lhůtě 1779 připomínek, skoro patnáct set z nich přitom bylo označeno jako zásadní.

Novela je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. „Termín pro uplatnění připomínek vypršel 21. července. Do středeční dvanácté hodiny jsme obdrželi 1779 připomínek a další stále chodí. Přestože je po termínu, i je vypořádáme,“ řekla ředitelka Odboru stavebního řádu Marcela Pavlová. Ministerstvo chtělo novelu původně poslat na vládu už koncem června.

„Paní ministryně žádá pana premiéra o souhlas s prodloužením termínu pro předložení do konce letošního října. Kvůli tomu se posune i předpokládaná účinnost novely až na konec příštího roku nebo leden 2017,“ dodala Pavlová. Původně měla novela platit už v polovině příštího roku.

Kromě velkého množství připomínek má ministerstvo problém také s tím, že k některým bodům novely přišlo i pět připomínek, které si zcela protiřečí. Na vypořádávání připomínek pracují čtyři lidé a další kolegové jim vypomáhají.

Ministerstvo pro místní rozvoj
Zdroj: ČT24/www.mmr.cz

Zrychlení povolování staveb, ulehčení drobným stavebníkům

Nejzásadnější změnou, kterou plánované úpravy přinášejí, je sloučení povolovacího procesu do jednoho řízení. Do takzvaného koordinovaného, podle dřívější pracovní verze jednotného, povolovacího řízení by se sloučilo nyní oddělené územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí, takzvaný proces EIA. To má podle ministerstva výrazně urychlit povolování staveb.

Ministerstvo si od novely slibuje také to, že ulehčí drobným stavebníkům. Umožní například svépomocnou výstavbu u všech typů rodinných domků bez určení zastavěné plochy. Všechny dokumenty územního plánování budou povinně zveřejňovány na internetu, což umožní veřejnosti lepší kontrolu nad celým procesem.