Podle policie zkoušel prostředník uplatit znalce v kauze Savov

Policie navrhla obžalovat člověka, který podle ní nabídl čtyři miliony korun soudnímu znalci za to, že v kauze stíhaného miliardáře Františka Savova nic nezjistí. Jméno dotyčného policie nezveřejnila. Savov žije v současnosti v Londýně, v ČR je stíhán za údajné daňové úniky. Podle jeho mluvčího jde o policejní provokaci.

Podle detektivů se prostředník pokusil za několikamilionový úplatek ovlivnit soudního znalce, který zkoumal počítačové soubory. Kriminalisté si myslí, že obsahují klíčové důkazy proti samotnému podnikateli. „Slíbil mu za toto nekonání odměnu, skutek je kvalifikován jako trestný čin podplacení,“ řekla pro ČT pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej upřesnil, že muž nabídl znalci čtyři miliony korun za to, že „záměrně neotevře, nebo nedešifruje data, která byla v rámci případu zajištěna“. Znalec nabídku nepřijal a vše ohlásil policii. Detektivové už vyšetřování ukončili a navrhli prostředníka poslat před soud. Nyní rozhoduje státní zástupce, zda návrh vyslyší. Bradáčová avizovala, že rozhodnutí padne zhruba do týdne.

Savovův mluvčí celou věc spojuje s policejní provokací

Mluvčí Františka Savova Jan Hrubeš reagoval na návrh detektivů prohlášením, že lze očekávat „další policejní provokaci související se stanoviskem Nejvyššího soudu, který Policii ČR znemožnil zabavovat dokumenty advokátů na vzdálených datových uložištích. (…) Vyšetřovatelé teď horečně (…) hledají cokoli, čeho se chytit, a nabízejí nejrůznější manipulativní teze,“ uvedl Hrubeš. Vyloučil, že by se kdokoli z podnikatelova okruhu pokusil znalce podplatit a vyzval orgány činné v trestním řízení, aby odhalily totožnost onoho muže.

Události ČT: Policie chce soudit údajného úplatkáře v kauze Savov (zdroj: ČT24)

Nejde přitom o první pozoruhodnou záležitost týkající se kauzy českého podnikatele. V minulém roce se zas někdo pokusil získat ze soudní úschovy zapečetěná data o telefonní komunikaci, která v rámci kauzy policie zajistila. Městský soud v Praze dostal do datové schránky padělek policejního pokynu k navrácení věcí, které byly zajištěny při domovní prohlídce.

Dokument poslala soudu advokátní kancelář Uni Legal, při jejíž prohlídce policie data zajistila. Ta se ale brání tím, že listinu dostala od neznámého člověka, který se vydával za policistu. „Považujeme celou věc za jednu z celé řady nezákonných postupů, anebo dokonce policejních provokací,“ uvedla v reakci společnost.

Savov, který pobývá v Londýně, je v ČR stíhán kvůli krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Podle vyšetřovatelů Savov spolu s dalšími podezřelými vytvářel fiktivní daňová přiznání, aby získal nárok na odpočet daně z přidané hodnoty (DPH). Proti zahájení stíhání podal Savov ústavní stížnost, kterou soud v únoru odmítl. V dubnu zamítl i Savovovu stížnost proti zajištění 648 milionů korun z podnikatelova účtu. Právě tuto škodu podle názoru vyšetřovatelů podnikatel způsobil.