Na čínské oslavy Zeman zřejmě pojede jako jediný z EU

Miloš Zeman zřejmě jako jediný politik EU zamíří na čínské oslavy konce 2. světové války v Tichomoří. Česko totiž jako jediný stát podle HN vetovalo unijní návrh odmítnout pozvání do Pekingu. Představitelé osmadvacítky se chtějí návštěvě vyhnout hlavně kvůli napětí mezi Čínou a Japonskem. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek však odmítl, že by česká diplomacie návrh vetovala. Zemanova cesta prý nevyvolala žádný zásadní rozpor ani v rámci Evropské unie.

"Věděli jsme, že náš prezident chce do Číny na oslavy jet a že tam pojede. Museli jsme proto koordinovanou pozici odmítnout," cituje list mluvčí ministerstva zahraničí Michaelu Lagronovou. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček již dříve oznámil, že Miloš Zeman přijal pozvání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na oslavy výročí konce války.

EU se podle HN chce oslavě v Pekingu vyhnout i kvůli napětí mezi Čínou a Japonskem. Součástí čínských oslav bude i vojenská přehlídka, kde mají Číňané ukázat nové zbraně. Účast na přehlídce již potvrdilo Rusko. Právě přítomnost ruského prezidenta Vladimira Putina a ruské armády je ale podle diplomatů jedním z důvodů, proč se budou západní vlády zdráhat své reprezentanty do Pekingu vyslat.

Miloš Zeman na státní návštěvě Číny
Zdroj: ČTK

Jestli český prezident vojenskou přehlídku vynechá, jako to udělal v květnu v Moskvě, zatím podle HN není jasné. Podle mluvčího Ovčáčka se rozhodne až poté, co uvidí program oslav.

Zaorálek nezaznamenal žádné výčitky ohledně cesty

Podle ministra Lubomíra Zaorálka se diskuze v EU vedla pouze na pracovní úrovni, kde čeští zástupci ostatní seznámili s tím, že Zeman na oslavy pojede. Nezaznamenal prý, že by někdo Česku jeho přístup vyčítal nebo nějak zpochybňoval. Odmítl také, že by Česká republika nějaký návrh vetovala.

Také nejvyšší ústavní činitelé ke společnému bojkotu oslav nevidí důvod: „Prezident Zeman se zúčastní oslav konce války a v rámci pietní vzpomínky důstojně uctí její oběti. Nevidím na tom nic špatného,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Já bych asi spíš nejel, na druhou stranu mi to teď přijde jako pokrytectví. Na jedné straně bude EU dělat bojkot a na druhé straně se každá země snaží rozvíjet hospodářské vztahy s Čínou co nejvíce,“ kritizoval předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „K bojkotu oslav nevidím důvod, postoj ČR pokládám za správný,“ konstatoval předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Naopak opoziční TOP 09 Zemanovu cestu do Číny kritizuje: „Moc mě mrzí, že si pan prezident musí v Číně odehrát své divadlo za každou cenu. Navzdory našim spojencům, protože pokud chceme úspěšně čelit mezinárodním krizím ve světě, tak Evropa musí být jednotná,“ uvedl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

V Číně byl Zeman loni na podzim a jeho cesta tehdy vyvolala rozporné reakce. Prezident byl kritizován za prosazování ekonomických zájmů na úkor lidských práv, za jejichž porušování bývá Čína kárána. Ostrou reakci také vyvolal Zemanův návrat do Česka soukromým letadlem PPF. Zemanovi příznivci naopak vyzdvihovali ekonomické přínosy cesty. Podobně rozporuplné reakce vyvolala Zemanova cesta na letošní květnové oslavy konce druhé světové války v Moskvě, kde se český prezident setkal se svým ruským protějškem Putinem.