MŠMT připravuje dalších 200 míst pro dětské uprchlíky

Kapacita jediného zařízení, které se může dlouhodobě postarat o dětské uprchlíky, je v současnosti naplněna. Ministerstvo školství proto rozšířilo seznam institucí, které mohou mladé uprchlíky přijímat, o výchovné ústavy. V Klíčově přebývá jedna skupina, na další jsou připraveni ve Višňové na jižní Moravě. Resort chystá 200 nových míst pro tyto děti.

V zařízení pro děti – cizince se učí základní dovednosti jako barvy nebo roční období. Všechno je označené popisky v češtině včetně vypínačů světla. Dětští uprchlíci se tu připravují na nástup do české školy. Do zařízení přicházejí bez rodin, často v neutěšeném psychickém stavu. Podle ředitelky Zuzany Vučkové jsou úzkostnější a chvíli si zvykají. Nejčastěji se jejich věk pohybuje kolem patnácti let, jsou tu ale i mladší. Momentálně hlavně z Afgánistánu nebo Sýrie.

"Jsou tady děti, které utíkají z válečného prostředí, třeba z rodin, které byly třeba vyvražděny v rámci politických bojů v jejich rodné zemi a děti samy se bály o svůj život. Případně jde o děti, kterým hrozil i nástup do nějakých vojenských složek," popisuje Zuzana Vučková.

  • jako jediné se v ČR zaměřuje na nezletilé migranty bez doprovodu
  • za poslední čtyři roky jím prošlo 239 dětí
  • v roce 2014 jich bylo 42, od ledna do srpna 2015 už jich je 40
  • ministertsvo školství plánuje připravit dalších 200 míst pro tuto cílovou skupinu

Jak dětských uprchlíků v ČR přibývá, hledá pro ně ministerstvo školství i jiné pobytové možnosti. Ve výchovném ústavu Klíčov přebývá 8 dětských uprchlíků. "Atmosféra je klidná, přátelská, jsou spolupracující, jsou v očekávání, jak to bude vypadat dál. Zatím se samostatně nedostanou mimo areál," přiblížil ředitel Patrik Matoušů. Děti, které v Česku zůstanou, dostávají v zařízení jídlo, oblečení, chodí do školy a to minimálně do své plnoletosti.

Příkladem úspěšné integrační praxe může bývalý uprchlík z Konga Remi Nazaire Ngassiama. V šestnácti letech se do ČR dostal z Konga, přál si studovat. "Našli pro mě školu, pak jsem začal studovat vysokou," popisuje ve zkratce absolvent elektrotechnické fakulty pražské ČVUT, který má dnes práci, syna a snaží se získat české občanství.

Někteří dospělí se vydávají za nezletilé

Podle policie se někteří běženci vydávají za mladší, než ve skutečnosti jsou, aby se dostali do zařízení s mírnějším režimem a mohli odtud brzy utéct. Ukazuje to i nedávný případ Syřana, kterého umístil soud do výchovného ústavu v Boleticích. A podle lékařské zprávy oklamal úřady dokonale. "Udával věk 17 let, podle lékařského vyjádření mu ale bylo přes třicet let," konstatuje ředitel boletického ústavu Pavel Bártík. Občasné šediny prý vysvětloval útrapami, které na cestě prožil. Po dvou dnech ze zařízení utekl. Záměrné zkreslování věku není žádnou novinkou, patřilo ke strategiím běženců už při uprchlické vlně z Bulharska a Rumunska v 90. letech.

Události ČT: Míst pro dětské uprchlíky přibude (zdroj: ČT24)