Besser popřel obvinění z korupce, je ale připravený nést následky

Praha – Ministr kultury Jiří Besser tvrdí, že se účastí ve firmě Comoros Group nedopustil korupčního chování. Společnost spoluvlastnil s odsouzeným podnikatelem Pavlem Hráchem, prý ale pouze jako ručitel- Pokud někdo předloží důkazy k jeho vině, je prý ochoten vzdát se své funkce. To ale až po předložení zákona o vyrovnání s církvemi. Za to, že se k vlastnictví nepřihlásil v majetkovém přiznání, je připraven nést důsledky. Dnes to potvrdil na své krátké tiskové konferenci. O svém působení ve vládě bude jednat i s premiérem Petrem Nečasem.

„Pokud kdokoli může doložit nepravdu v tomto mém prohlášení, jsem připraven na svoji funkci rezignovat ihned po předložení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Tedy nejpozději do konce tohoto roku,“ uvedl v krátkém prohlášení. Po zhruba pětiminutovém setkání s novináři, na kterém nebyl prostor pro dotazy, odjel na letiště. Odtud pak zamíří na návštěvu Vatikánu.

„Nedopustil jsem se ničeho, co by se dalo označit nejen jako korupce či napomáhání korupci, ale nedopustil jsem se ani ničeho nečestného.“

Besser uvedl, že ze společnosti Comoros Group, prostřednictvím které koupil za přibližně čtyři miliony korun byt na Floridě, v minulých dnech vystoupil. Ohradil se proti tomu, že je celá záležitost vnímaná jako „korupční kauza Besser“. Dodal, že se nijak neobohatil a nikdy firmu nepoužil k žádným svým podnikatelským aktivitám.

Besser jezdil na Floridu dvakrát ročně

Přítel Bessera Pavel Hrách, který byl ministrovým společníkem ve firmě Comoros Group a byl odsouzen za korupci, potvrdil deníku Právo, že Besser mu chtěl svým členstvím ve firmě pouze dopomoci k formálnímu získání domu na Floridě a fungoval jako ručitel. Pak také do vily na Floridu Besser jezdil na dovolenou, připustil Hrách s tím, že tam mohl být zhruba jedenkrát nebo dvakrát ročně.

Hrách tvrdí, že peníze na byt vzal z prodeje maloobchodní firmy, která prodávala textil. Prodal ji řádově za více než 20 milionů korun, šlo o část Domu módy. Při koupi domu prý část zaplatil v hotovosti a část řešil hypotékou, proto potřeboval dva ručitele. „A ti ručitelé chtěli ručit zaprvé tou společností a zadruhé osobním podpisem. Proto jsem své dva kamarády, pana Pavla Končela s panem Besserem poprosil, jestli to nemohou udělat. Samozřejmě s tím, že jak to splatím, tak je vypíšu.“

Ministr kultury Jiří Besser
Zdroj: ČT24

Besser půjde na kobereček

Podrobné vysvětlování však bude čekat Bessera ještě minimálně jednou. Předseda vlády Nečas se s ministrem kultury sejde po jeho návratu ze zahraničí a celou záležitost s ním probere, potvrdil vládní mluvčí Jan Osúch. V záležitosti chce podle něj Nečas jednat také s ministrem zahraničí a předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Za vážný problém by prý předseda vlády považoval zejména to, kdyby se potvrdilo, že Besser porušil zákon. „Pan ministr by měl i doložit financování domu na Floridě, aby vyvrátil veškeré pochybnosti,“ uvedl Nečasův mluvčí.

Poslanec TOP 09 a STAN Stanislav Polčák v Událostech, komentářích: „Mise ministra kultury ve vládě je ohrožena…, já osobně bych na jeho místě zřejmě volil odchod.“

Besser uznal, že chyboval, když svou účast ve společnosti nezapsal do majetkového přiznání. Za toto pochybení se omluvil. Svoje styky s podnikatelem Pavlem Hráchem vysvětlil Besser i svému stranickému šéfovi Petru Gazdíkovi (STAN) a předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. „Já panu ministrovi věřím,“ řekl Gazdík. V pátek se o kauze vyjadřoval příkřeji, uvedl tehdy, že ho Besser zklamal.

Na ministrův podíl ve společnosti Comoros Group ve čtvrtek upozornil internetový deník Insider. Besserovi podílníci jsou podle listu ministrovi přátelé, s nimiž se údajně zná od dětských let. Společnost Comoros Group, LLC, podle Bessera nikdy nevyvíjela žádnou podnikatelskou činnost a nevytvářela žádný zisk. K účasti ve firmě ho prý v roce 2009, tedy v době, kdy byl rozhodnut odejít z veřejné sféry, oslovil dlouholetý přítel s žádostí o pomoc.

Respekt navíc psal o tom, proč Besser odvolal Opělu

Týdeník Respekt zase informoval o tom, že Besser odvolal Vladimíra Opělu z funkce ředitele Národního filmového archivu (NFA). Udělal tak prý poté, co Opěla odmítl bez písemného nařízení z ministerstva podepsat výběrové řízení formou losování na organizátora tendru na dodavatele nového depozitáře. Respekt ve svém pondělním vydání napsal, že pokyn k vypsání tendru dal Opělovi v červenci šéf investic ministerstva Milan Philipp Štrajt. Zároveň mu prý předal i prospekt společnosti Allowance jako spolehlivého administrátora výběrových řízení.