Česko zadrželo maďarský kamion se 76 běženci

Na dálnici D5 na Tachovsku byl zadržen kamion s maďarskou poznávací značkou, ve kterém se nacházelo 76 běženců, z toho 23 dětí. Policie zatím zjišťuje jejich totožnost a státní příslušnost. Zřejmě jsou to občané Pákistánu, Afghánistánu a Sýrie, řekla policejní mluvčí Martina Kohoutová. Řidič byl Maďar. Vedle toho je stále v pohotovosti policejní zásahová jednotka v Bělé pod Bezdězem, odkud se včera pokusilo uprchnout asi 50 až 60 běženců.

„V současné době je kamion odstavený mimo dálnici v objektu Policie České republiky, řidič a jeho spolujezdec byli zadrženi pro podezření ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice,“ uvedla Kohoutová s tím, že jakmile je policie obviní, bude zvažovat návrh na jejich vzetí do vazby.

Když cizinecká policie při prohlídce kamionu zjistila, že převáží lidi, odvezla auto do areálu dálniční policie v Ostrově u Stříbra. Odtud zadržené pasažéry převezly autobusy po skupinách na cizineckou policii v Plzni. „Nyní probíhají úkony trestního řízení, také budeme zahajovat správní řízení. Na případu intenzivně pracujeme. Vzhledem k těmto skutečnostem budou další informace až v pondělí 3. srpna,“ dodala Kohoutová.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) uvažuje rezort kvůli přílivu běženců o zpřísnění kontrol na hranicích - k tomu by potřeboval více policistů.

Kamion měl maďarskou poznávací značku
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Cizinci, kteří byli v kamionu převáženi, u sebe nemají doklady a policie nyní zajišťuje tlumočníky, aby je mohla po zahájení správního řízení vyslechnout. Následně budou převezeni do záchytného zařízení s volnou kapacitou - do Bělé pod Bezdězem.

Uprchlíci v Bělé chtějí diskuzi

A právě v Bělé ve čtvrtek došlo k pokusu o útěk. Zhruba 50 až 60 uprchlíků v prostoru pro vycházky vytrhlo dvě branky, ale nepodařilo se jim poškodit oplocení areálu a nikdo neuprchl. Různé formy protestů jsou tam podle policie časté, běženci například drží hladovky nebo se snaží sebepoškozovat, protože v táboře nechtějí být a nechtějí být eskortováni zpět do země, ze které uprchli.

"V noci se nic nestalo, ani teď ráno. Je tam klid, v pohotovosti je zásahová jednotka. Včera tam bylo domluveno, že dnes s nimi bude nějak diskutováno. Chtějí, aby je někdo vyslechnul a vysvětlil, proč tam jsou tak dlouho, a nějakým způsobem s nimi diskutoval," uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Během pátečního dopoledne je pak navštívil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

  • V zařízení v Bělé pod Bezdězem je nyní umístěno asi 380 uprchlíků, dalších zhruba 120 je v Zastávce u Brna.