Pošta uctí sira Nicholase, do oběhu pošle speciální edici známek

Česká pošta chystá limitovanou edici známek s portrétem sira Nicholase Wintona. Anglický filantrop, který vpředvečer druhé světové války zachránil z Československa 669 židovských dětí, zemřel 1. července ve věku 106 let.

Sir Winton bude na známkách České pošty (zdroj: ČT24)

Edice o 750 tisících kusech se dnes začala tisknout, práce budou hotovy do čtrnácti dní a do prodeje zamíří 2. září. Oproti standardu se jedná o mimořádné tempo, motivované záměrem uctít památku Angličana, který zachránil dětské životy před nacisty. „Je to mimořádná známka, osmistá šedesátá v České republice, a vznikla skutečně spontánně – jako výraz díků a pocty jeho životu,“ říká vedoucí oddělení známkové tvorby České pošty Břetislav Janík.

Časový pres se promítl i do práce autora návrhu, malíře a grafika Zdeňka Netopila, který v minulosti stál například za známkami s básníkem Jaroslavem Vrchlickým nebo lékařem Josefem Thomayerem. Běžně mu práce na návrhu zabere dva týdny, nyní ji musel stihnout za osmačtyřicet hodin.

„Ze stovky portrétů, které jsem objevil na internetu a v různých materiálech, se mi tento zdál lidský, příjemný a se zachráněnými dětmi docela dobře konvenující. V návrhu nesměl být ani náznak nějakého zesměšnění, nadsázky nebo humorna. To se velmi hlídalo,“ dodává Netopil.