V listopadu zemřelo na silnicích nejméně lidí za posledních 40 let

Praha - Za měsíc listopad přišlo o život na českých silnicích 62 lidí. Od roku 1970 statistiky neevidují, že by za stejné období zemřelo méně než 65 lidí. Naopak, výjimkou nebyly ani takové předposlední měsíce roku, které vzaly jen za třicet dní život víc než sto dvaceti lidem.

Velká šance na rekordně nízký celoroční výsledek smutných statistik pokračuje. Loni po jedenácti měsících museli policisté oznámit smrt 711 lidí, o rok dřív 763 řidičů a pasažérů a v roce 2008 dokonce 912 osob. Teď stejná kategorie dopravních čísel předběžně vykazuje k 30. listopadu 650 mrtvých. Přestože se statistiky ještě mohou nepatrně změnit, protože do nich policie později připočítává i ty účastníky tragických střetů, kteří zemřou brzy po převozu do nemocnice, roční součet by mohl překonat dosavadní minimum, pocházející z loňska. Tehdy silniční karamboly připravily o život 753 řidičů, spolujezdců a chodců. Šlo o nejnižší následky od roku 1961. Šance na rekordní číslo vychází taky z toho, že prosinec na silnicích nepatří k nejhorším – loni umřelo čtyřicet lidí, předloni 68.

Překvapivě byly v listopadu nejtragičtější silnice v Praze. Podle předběžných čísel na nich zemřelo devět lidí. Dlouhodobě přitom metropole patří v tabulce nejhorších krajů až na poslední místa, v součtu dosavadních jedenácti měsíců tam tragicky havarovalo 36 lidí. Smutnému žebříčku naopak vévodí Středočeský, Jihomoravský a Jihočeský kraj. Jen letos se například do dneška na silnicích ve středních Čechách zabilo 89 lidí, 65 životů pak vyhaslo na jihu Moravy.

Listopad tentokrát přinesl také šest dnů, ve kterých neumřel na cestách žádný člověk. Naopak nejhorším dnem byla sobota 19. listopadu se šesti oběťmi včetně dvou dětí, sražených na přechodu v Hradci Králové. Zatím nejmíň mrtvých letos napočítali záchranáři na komunikacích v lednu a v březnu – 42, respektive 45 lidí.

Z policií dlouhodobě sledovaných trendů patří letos k nejhorším nárůst obětí mezi spolujezdci a u chodců. V prvním případě došlo do konce října meziročně ke zhoršení smrtelných statistik o deset, ve druhém o sedm životů. Výrazně letos přibylo taky fatálních situací ze silnic prvních tříd – meziročně jich vyšetřovatelé napočítali víc asi o dvanáct procent. Radost nemají ani z nárůstu nehod na mokrém povrchu nebo po nedání přednosti. Naopak ubylo tragických cyklistických příběhů – o 24 a taky motocyklistických havárií, při kterých přišlo tentokrát o život o třináct jezdců méně. Stejně tak klesá počet úmrtí kvůli alkoholu za volantem, nehod v obcích a srážek s pevnou překážkou.