V nové radě pro výzkum a vývoj zasedne např. psychiatr Höschl

Praha – Vláda jmenovala novou Radu pro výzkum, vývoj a inovace, někteří členové ale v působili i v předešlé radě. Mezi nováčky je např. psychiatr Cyril Höschl a fyzik Tomáš Jungwirth, zůstává naopak premiérova poradkyně Miroslava Kopicová. Šéfem rady by měl být bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala. Toho premiér Nečas už v říjnu jmenoval do funkce hlavního vědeckého poradce přesedy vlády, pod Fialu teď spadá vládní odbor pro vědu, výzkum a inovace.

Nová rada je vyváženým mixem lidí, kteří už v radě byli, a nováčků, podotkl dnes předseda vlády. Vybrány byly respektované osobnosti, o kterých je vláda přesvědčena, že budou hájit celou vědu, nikoli ústavy, ve kterých pracují, doplnil. S novým složením rady je spokojen i šéf Akademie věd Jiří Drahoš, který patřil k nejhlasitějším kritikům předchozí rady. Nicméně se pozastavil nad délkou mandátu části rady – není prý jasné, zda může, nebo nemůže být člen rady ve funkci ještě po dvou po sobě následujících funkčních obdobích.

Starou radu Nečas odvolal v říjnu – tehdy uvedl, že v ní bylo takové pnutí mezi zástupci jednotlivých institucí, že nebyla schopna dojít ani k jednotnému postoji k návrhu rozpočtu pro vědu a dodala ho ve dvou variantách. Řevnivost byla především mezi zástupci Akademie věd, vysokých škol a průmyslu. Staré radě dokonce hrozilo, že bude nefunkční, protože ji zástupci Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl, Pavel Kafka a Zbyněk Frolík opustili a odchod avizovali i její další členové.

Starou radu jmenoval po delším naléhání akademické obce v květnu 2010 ještě úřednický kabinet premiéra Jana Fischera. Vědci, zejména z Akademie věd, totiž nebyli spokojeni s metodikou hodnocení výsledků vědecké práce, kterou předchozí rada vypracovala a která byla podkladem pro rozdělování subvencí ze státního rozpočtu na výzkum a vývoj.

Nové složení Rady pro výzkum, vývoj a inovace

Karel Aim, Jiří Cieńciaľa, Jaroslav Doležal, Petr Fiala, Zbyněk Frolík, Rudolf Haňka, Zdeněk Havlas, Cyril Höschl, Stanislava Hronová, Tomáš Jungwirth, Miroslava Kopicová, Jiří Málek, Vladimír Mařík, Karel Oliva, Miroslav Ryska a Ivo Vondrák