Městský soud jmenoval Kužela rozhodcem ve sporu s Diag Human

Praha – Pražský městský soud dnes ustavil prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela jedním z rozhodců ve sporu České republiky a společnosti Diag Human. Soud tak vyhověl návrhu Česka, jeho rozhodnutí ale zatím není pravomocné. Tento senát by měl přezkoumávat rozhodčí nález z roku 2008, který společnosti Diag Human přiřkl odškodnění přes osm miliard za překažený obchod s krevní plazmou.

Stát se proti prvoinstančnímu rozhodnutí odvolal, Diag Human ho však považuje za pravomocný. Nález už také nepravomocně uznaly soudy v Rakousku, Francii, Británii a dalších státech, Česko se ale proti všem odvolalo. Ve Vídni byla dokonce dočasně zabavena tři česká umělecká díla, nedávno se však na základě pravomocného verdiktu rakouského soudu vrátila zpět do Prahy. 

V přezkumném senátu měl původně zasednout jeden člen jmenovaný státem, jeden firmou a jeden soudem. V listopadu 2008 byli určeni tito rozhodci – tehdejší proděkan plzeňské právnické fakulty Milan Kindl za stát, švýcarský právník Damian Della Ca za Diag Human a Kužel jmenovaný Obvodním soudem pro Prahu 6. V říjnu 2010 ale Nejvyšší soud jmenování Kužela zrušil, případ se pak vrátil k městskému soudu.

Firma Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.