Protikorupční fond podal trestní oznámení na Hulinského

Praha - Nadační fond proti korupci (NFPK) podal ve středu trestní oznámení na šéfa pražské ČSSD a zastupitele hlavního města Petra Hulinského a „případně další neznámé pachatele“. Důvodem je podezření z podvodu a porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli tomu, že finanční dary městských firem spastikům, tedy lidem s ochrnutým svalstvem, údajně směřovaly „některým známým“ Hulinského. Toho v této souvislosti kritizuje i místopředseda sociální demokracie Jiří Dienstbier, který chce navrhnout vyloučení Hulinského z ČSSD. Hulinský pochybení odmítá.

„Je otřesné, když na podvody politika začnou doplácet handicapovaní spoluobčané, a ten politik se ještě tváří jako kdovíjaký donátor,“ uvedl v tiskové zprávě k trestnímu oznámení předseda správní rady NFPK Karel Janeček. „Podle dostupných informací končily v kapsách Hulinského známých peníze, které spastikům věnovala například Pražská energetika, a. s., kde je Hulinský předsedou dozorčí rady,“ uvedl dále fond. „Každé trestní oznámení se musí prověřit a proti tomu já nic nenamítám,“ řekl Hulinský. „Nemyslím si, že bylo něco špatně,“ dodal.

Hulinského v souvislosti s dary pro postižené kritizoval na sociální síti Facebook i Dienstbier, podle něhož je jediným možným řešením odchod Hulinského z politiky. „Petr Hulinský ztělesňuje klientelismus v pražské politice. Zneužití zdravotně postižených dětí k propírání peněz je hyenismus toho nejhrubšího zrna,“ uvedl dnes na Facebooku Dienstbier.

Jiří Dienstbier: „Musíme mít sami sílu zbavit se lidí tohoto typu. V opačném případě ztratíme i podporu pro náš program.“

Minulý čtvrtek prý Hulinskému řekl, že „se spastiky jeho jednání překročilo všechny meze“. „V následujících okamžicích po poněkud emotivní výměně názorů mi vyhrožoval fyzickým násilím. Pro jistotu oznamuji, že netrpím žádnými depresemi, nechystám se padat ze schodů ani nijak jinak sám usilovat o své zdraví,“ uvedl Dienstbier. Minulý týden prý také oznámil několika členům celostátního vedení ČSSD, že bude navrhovat vyloučení Hulinského ze strany.

Trestní oznámení fond podal na základě informací, které přinesl deník MF DNES, a na základě vlastního šetření. Noviny zhruba před dvěma týdny napsaly, že Hulinský je v podezření ze střetu zájmů kvůli tomu, že on i radnice podporují sdružení postižených sportovců – Českou federaci Spastic Handicap. Peníze ze společnosti Pražská energetika (PRE) například putují do akciové společnosti Spastic Handicap a Spastic Handicap Agency, s. r. o. Jednatelkou druhé firmy je podle deníku Hulinského poslanecká asistentka Vladimíra Víšková. Akciovou společnost zase ještě přes jednu společnost založil Hulinského „dvorní právník“ a někdejší federální premiér Marián Čalfa. Čalfa je dlouholetým poradcem PRE v právních otázkách a nedávno se stal členem představenstva firmy.

Pražská energetika
Zdroj: ČT24/Jaroslav Hodík

Přesné částky, které PRE firmám poslala, nelze podle deníku dohledat. Podle šéfa kontrolního výboru magistrátu Tomáše Hudečka (TOP 09) to byl navíc právě Hulinský, kdo v minulosti zarazil kontrolu udělených grantů, a to včetně těch, které získali tělesně postižení sportovci. Hulinský podle MfD prohlásil, že o sponzoringu v PRE nerozhoduje, a že nechápe, v čem by měl být střet zájmů. Odpovědi na otázku, jakou roli má ve firmách Spastic Handicap a Spastic Handicap Agency, se prý vyhnul.