ČR se přihlásí k celým dvanácti miliardám z Mostecké uhelné

Praha - Zvláštní tým detektivů protikorupční policie a žalobců pražského vrchního státního zastupitelství bude dnes řešit společný postup kvůli získání peněz z privatizace Mostecké uhelné společnosti, které leží zablokované na kontech ve Švýcarsku. Česko rozhodlo, že se k 12 miliardám přihlásí. Ministerstvo financí čeká, až nejvyšší státní zastupitelství řekne, jak přesně škoda vznikla, a pak vypracuje žalobu.

Státní zastupitelství připravuje podklady pro ministerstvo financí. Stát si pak najme švýcarskou právní kancelář, která vypracuje žalobu, a přidá se k trestnímu řízení ve Švýcarsku. Speciální tým tvoří sedm vyšetřovatelů protikorupční policie a tři státní zástupci, šéfuje mu žalobkyně Vrchního státního zastupitelství v Praze Věra Bělohlávková. Hlavní úkolem týmu je zpracovat všechny materiály, které ze Švýcarska dorazily. Dnes poprvé se tým sešel na pražském vrchním státním zastupitelství, scházet se bude dvakrát týdně.

Karolína Peake: O peníze se přihlásíme prostřednictvím civilní žaloby připojení se k trestnímu řízení. Dle trestního řádu Švýcarské republiky to je možné a takovým způsobem se taktéž můžeme připojit. Není už to možné tím prostým prohlášením strany poškozené, které nám bylo nabízeno dříve.

„Ta liknavost byla dána především strachem, co by se zjistilo, pokud by se nahlédlo do těch spisů. Ani nevidím důvod, proč si na to brát jen švýcarskou kancelář,“ osvětluje pozadí stínový ministr vnitra Jeroným Tejc.

Ministr financí chce od zastupitelství nejdřív doložit, jak a čím v kauze stát utrpěl. „Abychom mohli uplatňovat bolestné a odškodné za zlomenou nohu, tak nám musí někdo říct, že je někdo alespoň podezřelý z toho, že nám tu nohu zlomil,“ vyjádřil se ke kauze ministr financí Miroslav Kalousek.

Švýcarská prokuratura vyšetřuje kauzu už od roku 2005 - a to kvůli podezření na vyvedení peněz z MUS při její privatizaci. Má jít o praní špinavých peněz, nekalou správu, podvod a falšování listin. Letos v říjnu kvůli tomu obvinila sedm lidí, z toho šest českých manažerů.

Schůze zvláštního týmu (zdroj: ČT24)