Projekt Česká hlava ocenil práci kardiologa Widimského

Praha – Ceny Česká hlava za letošní rok znají své držitele. Tu hlavní, Národní cenu vlády, získal přední český kardiolog Petr Widimský. Mezinárodně uznávaný odborník zásadně změnil způsob léčby akutního infarktu myokardu v celosvětovém rozsahu. Jeho práce přispěla k výraznému snížení úmrtnosti na tuto srdeční příhodu. Mezi další laureáty patří třeba Viliam Vatrt, který vypočítal střední hladinu moře, nebo vědci Botanického ústavu František Pochylý a Blahoslav Maršálek.

Evropská vědecká komunita ocenila Widimského vědecké výsledky zvolením do funkce viceprezidenta Evropské kardiologické společnosti. Widimský je rovněž předsedou České kardiologické společnosti. Kardiolog se chtěl této profesní dráze původně vyhnout. „Říkal jsem si, že kardio nechci, protože to dělal táta, že nechci být v jeho stínu,“ vzpomíná oceněný Widimský.

Ten před víc než deseti lety přišel s odvážnou myšlenkou pro celé Česko – přemoci infarkt tzv. angioplastikou. Jde o „prošťouchnutí ucpaného místa v tepně balónkem a vyztužení“. „V té době platilo, že člověk s infarktem má ležet na nejbližším lůžku a nemá se s ním hýbat. Když jsme přišli s projektem, že lidi budeme transportovat 100 kilometrů do center, bylo to považováno za šílený nápad, že těm pacientům budeme škodit a budou umírat během transportů,“ konstatoval kardiolog. Před sebou má přednosta vinohradské kliniky další vysoké cíle, teď ho zajímá vysoký tlak.

Cenu „Invence“ letos získal Viliam Vatrt z Vojenského geografického hydrometeorologického úřadu. Jeho tým vyvinul teorii, jak z družicových dat vypočítat výšku jakéhokoli místa na Zemi nad hladinou moře. Dosud se výšky ve světě měří od hladin různých moří. Vatrtův jednotný výškový systém by mohl být základem jednotného světového výškového systému.

Profesor Pavel Winternitz z Montrealské univerzity, který patří k nejcitovanějším fyzikům českého původu, letos obdrží cenu „Patria“. Winternitz vystudoval teoretickou fyziku na Leningradské univerzitě. Poté pracoval v hlavních světových střediscích fyzikálního výzkumu. Po roce 1989 navázal kontakty s vědci v tehdejším Československu.

Ministerstvo průmyslu udělilo cenu „Industrie“ společnosti ImageMetry za software VerifEyed, který dokáže během deseti vteřin rozpoznat, zda někdo manipuloval s fotografií nebo naskenovaným dokumentem. „Naše matematické modely dokážou tyto charakteristiky detekovat a na základě toho říct, jestli je fotka pravá, nebo ne,“ podotkl Babak Mahdian, autor softwaru. Software ocení zejména soudy, které na základě těchto dokumentů vynášejí rozsudky, nebo pojišťovny, které na jejich základě vyplácejí škody. Systém je prý první svého druhu a dosud nemá konkurenci. Autoři na systému pracovali 7 let, dnes chystají další inovace.

Pochylý a Maršálek byli oceněni za boj proti sinicím

Ministr životního prostředí ocenil Františka Pochylého a Blahoslava Maršálka z Botanického ústavu Akademie věd za technologii pro řízení kvality vody ve vodních nádržích. Technologie zbavuje vodní plochy jedovatých sinic podporou jejich „konkurence“ okysličováním spodních vrstev vody.  

Cenu „Doctorandus“ nadačního fondu Česká hlava získal za práci o úloze imunitního systému u nejčastějších jaterních nemocí Jan Petrášek z Institutu klinické a experimentální medicíny a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Cenu „Gaudeamus“ Všeobecné zdravotní pojišťovny získal za výzkum látek, které by mohly být využity jako léky pro neuropsychiatrická onemocnění, Lukáš Rambousek z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. 

Vláda uděluje Národní cenu za vědu od roku 2005. Dotuje ji milionem korun. Je to dosud nejvyšší vědecké vyznamenání v republice a někdy se o ní hovoří jako o české Nobelově ceně. Spojena je s projektem Česká hlava, který byl vyhlášen v roce 2002 na podporu vědecké a technické inteligence.