Rittig byl obžalován v kauze Oleo Chemical

Praha - Státní zástupce podal obžalobu v kauze Ivo Rittiga a dalších devíti lidí ohledně firmy Oleo Chemical. Rittig je obžalován z údajně nezákonného vyvádění milionů korun pomocí fiktivních prací. Obvinění se brání tvrzením, že šlo o poradenské služby, nikoli o tunelování firmy. Policie obvinila kromě Rittiga například zakladatele firmy Michala Urbánka a Kamila Jirounka či Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě. Jeden z obviněných je podle žalobce označený jako spolupracující. „Jde o pana Jaroslava Kubisku, který byl účetním,“ potvrdil redaktor ČT Jiří Hynek. „Snaží se policii dávat informace o finančních transakcích,“ dodal.

Žalobce Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství podal obžalobu k Městskému soudu v Praze, přestože problematické firmy sídlí v Liberci. Obžaloba se týká podezření z krácení daně, zpronevěry a praní špinavých peněz. Obvinění se podle vyšetřovatelů dopouštěli trestné činnosti v letech 2009 až 2011. Škodu způsobenou firmě Borgula spočítal na 19 977 318 korun, škodu způsobenou státu krácením daně na 3 720 040 a „vypraných“ peněz bylo údajně nejméně 13 306 010.

Protikorupční policie stíhá podezřelé v kauze od loňska, vyšetřování uzavřela letos koncem února. Borgula jména obžalovaných nesdělil, podle dřívějších informací médií jsou mezi nimi Rittigovi právníci Karolína Babáková a David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal, jednatel firmy Peskim nabízející účetnictví Petr Michal, šéf výroby v Oleo Chemical (OCh) Radomír Kučera, Jana Šádková z firmy Oil Technologies a spolupracující pozici žádá finanční odborník Jaroslav Kubiska. Všech deset lidí zůstalo na svobodě, návrhy na vazbu zamítl už dříve soud.

Podle Rittigovy právničky Kataríny Kožiakové Oboňové je obžaloba předčasná a nemá žádný důvod. „Myslíme si, že nebyla provedena řada důkazů,“ uvedla s tím, že výpověď Kubisky neobsahuje žádná fakta směřující k Rittigovi. Podobně se vyjádřil advokát Šádkové Jiří Matzner, podle něhož není Kubiska „zásadní svědek“ ve vztahu k jeho klientce. Šádkovou prý policie neobvinila jako hlavního pachatele, ale je stíhána kvůli údajné „nápomoci ke spáchání trestného činu“.

„Konečně se dostaneme do rovné pozice se státním zastupitelstvím, které o nás doposud mocensky rozhodovalo,“ reagovala na obžalobu Babáková. „Z pana Kubisky nemám žádnou obavu, ale taktiku si necháme až k soudu. Ve spise není jediný důkaz o jakékoliv trestné činnosti, takže věřím v kladný výsledek nejen pro sebe, ale i pro ostatní obžalované,“ dodala.

O spolupráci žádá bývalý Rittigův účetní

Podle vyšetřovatelů mířily peníze za fiktivní práci z Olea Chemical přes Kmeťovu firmu Cokeville Assets právě k Rittigovi. Pachatelé údajně vyvedli až 20 milionů korun. Jeden z obviněných šéfů Olea Jirounek to už v minulosti odmítl, šlo podle něj o standardní poradenství.

Hynek: Spolupracujícím obviněným je Kubiska (zdroj: ČT24)

Podle kriminalistů ale nákladné poradenské služby měly ve skutečnosti zajistit pro Oleo Chemical finančně zajímavou zakázku ohledně pohonných hmot pro dopravní podnik v Praze. Další obviněný, finanční odborník Jaroslav Kubiska, který dříve spravoval mimo jiné Rittigovy účty, nedávno podle médií při výslechu požádal o pozici spolupracujícího obviněného, což již dříve naznačoval.

Rittig s Kmetěm, Michalem a dalším lobbistovým advokátem Markem Stubleym čelí stíhání také v případu údajně předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik. Kauza Oleo Chemical ale s dopravním podnikem nemá souvislost, ačkoliv obvinění stojí na obdobné smlouvě s Cokeville Assets jako v kauze jízdenek.

Rittig je obžalován rovněž v kauze údajného úniku informací z Bezpečnostní informační služby týkající se i bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové), Rittigova obchodního partnera Tomáše Jindry a advokáta Michala. Soud ale na konci května státnímu zastupitelství obžalobu vrátil k došetření. Podle usnesení soudu vadí, že obžaloba je v utajeném režimu. Žalobci proti rozhodnutí podali stížnost k vrchnímu soudu.

Vizitka Ivo Rittiga

  • Výše Rittigova majetku je sporná. Když policisté chtěli zajistit jeho majetek v souvislosti s případnou náhradou škody v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik, dospěli k závěru, že Rittig oficiálně nevlastní žádné nemovitosti ani v Monaku, ani v České republice.
  • V uplynulých letech byl médii opakovaně označován za jednoho z „kmotrů“ ODS, kteří mají velký neformální vliv na rozhodování pražského magistrátu, zejména na jím vypisované zakázky. Rovněž mu je přisuzován velký vliv na bývalého středočeského hejtmana a dvojnásobného ministra Petra Bendla.
  • Podle tisku se Rittig vyučil prodavačem a praxi absolvoval v pražském lahůdkářství U Paukertů. V roce 1981 nastoupil jako prodavač do podniku Potraviny Praha a o dva roky později se stal vedoucím samoobsluhy. Jeho působení v prodejně podle Hospodářských novin skončilo mankem 766 tisíc Kčs, za což strávil 3 roky ve vazbě a v roce 1988 ho soudy potrestaly devíti roky vězení. Už v roce 1990 bylo ale po trestu díky prezidentské amnestii. Trest si následně nechal zahladit.
  • Počátkem 90. let se Rittig stal promotérem boxerských zápasů a začal podnikat v oblasti luxusní módy. Podle týdeníku Respekt si Rittigovy firmy půjčily u Komerční banky několik set milionů korun, které podle týdeníku nesplatily, načež byl dluh údajně vyveden do České konsolidační agentury.
  • S Rittigovým jménem bývá v tisku spojováno několik kauz. Nejznámější je zakázka na tisk jízdenek pro pražský dopravní podnik. Podle tvrzení Nadačního fondu proti korupci byl Rittig přes síť firem pravděpodobně konečným příjemcem 17 haléřů za každý lístek. V souvislosti s tímto případem policie loni v únoru obvinila Rittiga a čtyři další osoby z praní špinavých peněz. Rittig se proti tvrzení fondu brání žalobou.
  • Žalob kvůli tvrzením o jeho účasti v podezřelých obchodech podal Rittig v poslední době více. Nelíbila se mu například slova šéfa české pobočky Transparency International (TIC) Davida Ondráčky, který loni v březnu v televizi řekl, že Rittig údajně figuruje „ve fotovoltaické kauze Amun.Re“. Pražský městský soud Rittigovu žalobu loni v září nepravomocně zamítl. Kromě případu s obřími solárními parky u Ralska a Mimoně, jež koupila společnost ČEZ od neprůhledné firmy, byl Rittig podle České televize napojen i na zakázku na sledování aut ČEZ.
  • V červnu 2013 jej místopředseda ČSSD a současný ministr zahraničí Lubomír Zaorálek veřejně nazval „lupičem“. Rittig se kvůli tomu se Zaorálkem soudil a loni v březnu soud rozhodl, že se Zaorálek nemusí za použití výrazu lupič omlouvat. Lobbistovi nicméně přiřkl právo na satisfakci za to, že ho Zaorálek dal do souvislosti se zlatem a penězi nalezenými při policejní razii na úřadu vlády a dalších místech v červnu 2013.
  • Počátkem letošního března podalo státní zastupitelství obžalobu v případu údajného úniku informací z Bezpečnostní informační služby (BIS). Podle dřívějších informací se žaloba týká Rittiga, exšéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové), Rittigova obchodního partnera Tomáše Jindry a advokáta Davida Michala z advokátní kanceláře MSB Legal.