Rath má zablokovanou jen část majetku, zůstalo mu několik domů a bytů

Davidu Rathovi navrhuje státní zástupce minimálně devět let vězení a propadnutí veškerého majetku. Jedná se o zhruba dvaadvacet milionů korun. Některé nemovitosti už žalobce zablokoval, s dalšími ale Rath zatím může disponovat. Česká televize z katastru zjistila, že jde hned o několik dalších domů a bytů.

Žalobce Rathovi na začátku trestního řízení zablokoval majetek jen do výše způsobené škody - tedy v hodnotě 16 milionů, které měl na úplatcích získat. V Hostivici má takto obstavené tři domy. Nemůže je tedy nikomu prodat, ani na nikoho převést. Katastr by takový pokus zablokoval. Dům, ve kterém Rath žije, spoluvlastní se svým bratrem. Další dva domy pak vlastní se svojí přítelkyní Renatou Horkou.

Bývalý hejtman má ale stále dost nemovitostí, se kterými volně obchodovat může. S některými už také před časem obchodovat začal. Nepatří už mu například menší byt v Hostivici. „Některé věci jsem prodal. Těžko můžete platit inkaso, těžko se můžete starat o opravy a chod něčeho, když jste ve vězení,“ podotkl Rath. Dál je ale vlastníkem například třetiny bytu v pražských Vokovicích a spoluvlastní i byt v Mariánských Lázních, který je v domě přímo na kolonádě.

Podle žalobce Petra Jiráta by ale měl přijít o všechny nemovitosti. V případě, že ho soud pošle do vězení a zároveň přistoupí na propadnutí majetku, bude o budoucnosti nemovitostí rozhodovat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

„V první řadě nabídneme majetek státním institucím, zda ho nemohou využít. Pokud ho nepotřebují, postupujeme dál v transparentním výběrovém řízení,“ řekl ČT mluvčí ÚZSVM Pavel Hortig. Rathovy domy a byty by se pak mohly prodávat na internetových stránkách úřadu. Další propadlý majetek, jako jsou například auta, končí nejprve v policejních skladech. Buď ho využije policie, nebo ho stát prodá. Do nedávna zde byli i koně manželů Kottových, kteří spolu s Rathem figurují v korupční aféře. Teď už je manželé mají zpět. Soud jim ale vyměřil 7,5 roku ve vězení.

Rath může stále disponovat s několika domy a byty (zdroj: ČT24)