Stát dá každý rok půl miliardy na vzdělávání mladých lékařů

Praha – Na snadnější dostupnost atestací a dalšího vzdělávání lékařů půjde každý rok od státu půl miliardy korun. Smyslem právní úpravy zákona, který dnes podepsal Václav Klaus, je zejména podpora absolventů lékařských fakult v jejich dalším specializačním studiu. Právě změny v systému nadstavbového vzdělávání byly jedním z hlavních požadavků odborářské protestní akce Děkujeme, odcházíme, během níž podalo výpověď 3 800 nemocničních lékařů. Po podpisu memoranda o zvýšení platů o 5 000 až 8 000 korun měsíčně a účasti na reformních pracích však výpovědi většina z nich stáhla.

Novela předpokládá, že v programu rezidenčních míst dostanou peníze všichni uchazeči ve společném programu v prvních dvou letech a u vybraných oborů po celou dobu vzdělávání. Dotace jsou poskytovány i v současné době, nyní se změní systém. Novela dále ruší dosavadní povinnost lékařů vykonávat po složení atestační zkoušky praxi pět let v ČR. Specializační vzdělávání trvá podle oboru tři až sedm let. Ministerstvo stanoví v jím řízených nemocnicích úhradu povinné stáže na nejvýše 5 000 korun měsíčně. Nemocnice teď vybírají víc.

Sociální demokraté v Senátu prosadili k novele doprovodné usnesení, podle něhož novela neřeší problematiku kvalifikačních dohod s mladými lékaři. Podle brněnského onkologa Jana Žaloudíka (za ČSSD) si některá zdravotnická zařízení uzavření této dohody kladou jako podmínku, aby bylo lékařům umožněno získání první specializované způsobilosti.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) slíbil tyto dohody „výrazně potlačit“. Podle Senátu by měl ale tuto problematiku znovu důkladně projednat se sdružením Mladí lékaři při přípravě obsáhlejší novely, kterou má ministerstvo předložit příští rok.