Levicový extremismus sílí, říká dokument ministerstva vnitra

Pravicový radikalismus v útlumu, ten levicový naopak posílil. To říká zatím neveřejná zpráva o extremismu za rok 2014, kterou pro zasedání vlády připravilo ministerstvo vnitra a kterou má Česká televize exkluzivně k dispozici. Dokument nevylučuje ani to, že by anarchisté mohli na vytipované osoby zaútočit.

Ústup pravicového extremismu doprovází podle zprávy mimo jiné i to, že protiromské akce ztratily na síle. Přitom ještě v roce 2013 se jich po České republice událo hned několik velmi významných. „Došlo k poklesu počtu a frekvence těchto shromáždění. Veřejnost spatřovala, že extremistické subjekty nepřinášejí řešení. Subjekty státní správy a samosprávy začaly více rozvíjet aktivity namířené do sociálně vyloučených lokalit,“ píše se v dokumentu.

Pravicoví extremisté se přeorientovali na islamofobii

Na žádnou z protiromských akcí v minulém roce nepřišlo víc než dvě stovky lidí. Podle právničky sdružení In Iustitia Kláry Kalibové je to ale jen náhoda, že v žádném z napjatých míst demonstrace nepropukla. Také to patří k důvodům, proč se pravicově extremistická scéna zaměřila na jiné oblasti.

Neonacismus
Zdroj: ČTK/AP/JAN BAUER

„Začala akcentovat islamofobii a obranu evropských či národních tradic a kultury. Více reflektovala zahraniční trendy. Výrazněji se začala projevovat islamofobní scéna,“ konstatuje zpráva. I tak ale ministerstvo podotýká, že se tato scéna i nadále drolila a jejích aktivit na veřejnosti ubylo.

Levicový extremismus přitvrdil

Zpráva tvrdí, že aktivnější začal být levý extrém. Část anarchistů se radikalizovala a do budoucna podle ní „nelze vyloučit, že se útoky zaměří i na konkrétní osoby“. Zvýšit se měl také počet „přímých akcí“, tedy útoků namířených především na majetek.

Útoky Sítě revolučních buněk:

Podle týdeníku Respekt radikálové vybrané objekty zkoušeli zapálit, což se jim někdy povedlo, jindy ne. Třeba v případě dvou policejních vozů se jim to nezdařilo. Terčem útoku se stal také luxusní dům v Praze, kamerový systém mýtných bran, prodejna kamer nebo pražská restaurace Řízkárna. Podle Respektu si právě restauraci vybrali za terč proto, že vyčítali jejímu majiteli, že bývalým podřízeným řádně nedoplatil mzdy. To ovšem on sám zcela odmítá.

Zpráva uvádí několik zapálených kamer a poničených policejních aut příslušníky takzvané Sítě revolučních buněk. Podle policie také několik lidí z jejího okruhu připravovalo s cílem „zničit kapitalismus“ útok na vojenský vlak. Za to je v současnosti stíháno šest lidí, třem z obviněných hrozí až doživotí za přípravu teroristické akce.

Podle ministerstva vnitra posiluje levicový extremismus (zdroj: ČT24)
  • Počet akcí levicových extremistů narostl o 13 procent ze 140 v roce 2013 na 157 v roce 2014.
  • Pravicových akcí se v roce 2014 uskutečnilo jen o jednu víc (132) ve srovnání s rokem předcházejícím.