Příběh tisíců Vietnamců: Vyučili se v Československu, doma úspěšně podnikají

Hanoj/Praha - Ve Vietnamu žije početná komunita lidí, kteří před rokem 1989 studovali nebo pracovali v Československu. Přijížděli ve vlnách během válečného konfliktu ve Vietnamu. Většinou pomáhali jako levná pracovní síla v továrnách a zdokonalovali se v technických oborech. V 90. letech se většina musela vrátit do země. Z některých jsou dnes úspěšní podnikatelé a na Československo vzpomínají v dobrém.

Do Československa před válkou odešly tisíce Vietnamců (zdroj: ČT24)

Dostat se z válkou zbídačeného Vietnamu do vyspělé Evropy pro ně bylo vstupenkou do ráje. Jako první z neklidného Vietnamu přijela v roce 1956 skupina dětí, později sem mířili i učni, studenti a od 70. let dělníci. Ti, kteří se do Vietnamu v 90. letech vrátili, s sebou přinesli i kousek Česka. Založili klub Praha a scházejí se v české restauraci Hoa Vien, v překladu kvetoucí zahrada. Má už pět poboček, na severu v Hanoji a na jihu v Ho Či Minově městě.

Úspěšní jsou i jiní z těch, kteří zkušenosti nabírali u nás. Například Ngo Suong se v Brně vyučil soustružníkem. Teď má hotel v centru Hanoje. Na život v Brně jako na nejlepší léta vzpomíná i bývalý důstojník Cao Thong, který dnes ve Vietnamu vlastní autoopravnu. Počet Vietnamců, pro které bylo Československo útočištěm při odchodu nejčastěji z komunistického severu Vietnamu, se odhaduje na 200-300 tisíc.

V Česku podle odhadů žije až 100 tisíc Vietnamců

Vietnamci tvoří třetí největší skupinu cizinců v Česku. Předloni jich u nás legálně žilo více než 57 tisíc, většina z nich trvale. Podle neoficiálních odhadů ale v Česku žije až 100 tisíc obyvatel vietnamské národnosti. České občanství získávají ročně desítky Vietnamců a Vietnamek. Nejvíce obyvatel, kteří se hlásí k vietnamské národnosti, žije v Praze, Karlovarském a Ústeckém kraji. Pro vietnamskou komunitu v ČR je typické, že ji většinou tvoří celé rodiny s dětmi, které se již velmi často narodily v České republice.

Česko s Vietnamem pojí i obchodní vztahy. Do Vietnamu Česká republika vyváží především stroje a dopravní prostředky, telekomunikační zařízení, zbraně a munici. Z Vietnamu do Česka pak míří nejčastěji obuv, oblečení, mobilní telefony, kancelářské stroje a zařízení pro zpracování dat.