Místo sezení na lavičce stráž u přechodů, senioři dohlížejí na děti

Ve většině měst pomáhají s hlídáním přechodů v blízkosti škol strážníci, v některých městech ale na bezpečnost školou povinných dětí dohlížejí senioři. Vedle Mladé Boleslavi nebo Vsetína chce takovým městem být i Liberec.

Události ČT: Dobrovolníci mezi seniory hlídají přechody (zdroj: ČT24)

Oblečou si reflexní vestu, nasadí čepici a do ruky vezmou terčík. S hlídkou na silničních přechodech u škol vypomáhají v Mladé Boleslavi dobrovolníci z řad seniorů. „V současné době tady máme dvanáct seniorů, kteří pokrývají přechody u škol, a jsme s nimi maximálně spokojení,“ řekl zástupce ředitele městských policistů z Mladé Boleslavi Ondřej Kubala. Zatímco jinde se v půl osmé ráno u přechodů u škol tyčí siluety strážníků, v tomto městě tu stojí senioři. Vedou je k tomu různé důvody, třeba aby se v důchodu nenudili. Mezi řidiči mají tzv. „přechodáři“ respekt.

V Mladé Boleslavi se spolupráce se seniorskými dobrovolníky osvědčila. Podobným směrem by se chtěl dát i Liberec, který hledá dobrovolníky z řad aktivních seniorů, kteří by ohlídali přechody pro chodce. Ne všude se ale podařilo nápad skutečně realizovat. V Turnově skončil záměr fiaskem. „Bohužel jsme sehnali pouze jednoho seniora a i ten v závěru od toho ustoupil,“ vysvětlil starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Vědomí zodpovědnosti, senioři se zdráhají

Liberečtí senioři vědí, že dohled nad dětmi při přecházení silnice není legrace. „Narážíme na jednu zásadní věc, a to jejich zodpovědnost, protože senioři si uvědomují spoustu rizik, která s tím souvisí,“ uvedl ředitel libereckého Komunitního střediska Kontakt Michael Dufek. Senioři by každopádně nešli rovnou do terénu. Každého dobrovolníka čeká nejdřív školení, až pak mohou jít na přechod, a to zatím v doprovodu strážníka. Po získání potřebných zkušeností by řídili provoz sami. Dosud se podařilo sehnat čtyři zájemce o výpomoc. „Člověk se nějak musí začlenit do veřejného života,“ popsal jeden z dobrovolníků Zdeněk Samek. V Liberci by chtěli dát dohromady alespoň deset dobrovolníků. U přechodů před školami by se nová hlídka ve vestách mohla objevit začátkem září.