České silnice čekají čtyři nabité dny, varuje ŘSD

Napjaté čtyři dny očekává Ředitelství silnic a dálnic v souvislosti s prodlouženým víkendem, na který navíc připadá začátek mistrovství světa v hokeji. Velmi silný provoz bude podle Ústředního automotoklubu kvůli třem volným dnům především ve směru na Slovensko a Maďarsko. Cestování přitom zkomplikuje množství omezení na dálnicích a rychlostních silnicích. O týden později se situace bude opakovat.

Od čtvrtečního odpoledne do nedělního večera bude na českých silnicích a dálnicích velmi rušno. Lidé pojedou na prodloužený víkend na rekreační místo v tuzemsku i do zahraničí, další se budou přesouvat na hokejová utkání. „Máme informace, že hodně Čechů pojede o prodloužených víkendech na Slovensko nebo do lázní v Maďarsku, kam zamíří i Rakušané. Tyto směry tedy budou velmi frekventované,“ řekl před prodlouženým víkendem mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Vedle silnic mohou být přeplněné i vlaky. Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský uvedl, že na vytížené trasy vyjedou odpoledne posily, které obvykle jezdí před víkendem. „České dráhy vypraví ještě téměř stovku dalších posilových vozů hlavně na spojích mezi Prahou a Ostravou, Veselím na Moravě a Brnem,“ doplnil mluvčí. Další vozy budou připraveny k operativnímu nasazení, ukáže-li se, že stávající kapacita nestačí.

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl uvedl, že se silničáři snaží s ohledem na zkušenosti z minulých let na zvýšenou zátěž připravit. Současně však upozornil na množství omezení, která na řidiče o nadcházejícím prodlouženém víkendu – stejně jako o tom následujícím – čekají. „Podle předpokládaných intenzit provozu pak plánujeme uzavírky a opravy tak, aby dopravní omezení mělo co nejmenší vliv na plynulý tok dopravy v místě uzavírky,“ uvedl. Přesto se musí řidiči připravit, že se zdrží kvůli pracím na dálnicích D1, D2, D5 a D8 a rychlostních silnicích R4, R6 a zejména R46. Zatímco na D1 jde především o modernizaci, kdy je provoz zachován ve čtyřech jízdních pruzích, byť zúžených, a dále o rekonstrukci vozovky východně od Brna, na R46 je hned na třech místech sveden provoz do jednoho pruhu v každém směru. Právě dálnice D1 spolu s R46 přitom tvoří hlavní spojnici hokejových měst Prahy a Ostravy, stejně jako jednu z možných tras z Prahy či Brna do Tater.

ŘSD doporučuje motoristům sledovat aktuální dopravní informace, hustotu provozu či přímý přenos z dopravních kamer na webu Dopravní info. K dispozici je podle Rýdla i forma stránek přizpůsobená pro mobily nebo v podobě mobilní aplikace. „Je ke stažení zdarma pro všechny uživatele Android, iPhone i Windows Mobile,“ doplnil.