Literární akademie mění vlastníka, rektor se vrátil do funkce

Praha – Literární akademie bude mít nového většinového vlastníka. Soukromá pražská vysoká škola, kde se v březnu vyhrotily spory jednatele s učiteli a studenty, přechází do rukou společnosti, která v Česku provozuje také střední a vyšší odbornou školu. Ještě před příchodem nového vlastníka se vrátil do funkce odvolaný rektor Petr Kaňka.

Odvoláním rektora Kaňky vypukla krize na Literární akademii, po měsíci jeho návratem do funkce podle všeho končí. Německá společnost Educationpartner Campus podle jednatele Literární akademie Miroslava Doležala prodala většinový podíl, majetkově sice ve škole zůstává, ale pouze jako menšinový vlastník. Doležal na veřejném slyšení uvedl, že hamburská společnost jednala se zájemci o podíl v Literární akademii již od podzimu.

Pozitivně, ačkoli zdrženlivě se o nových majitelích vyjádřila členka studentské komory akademického senátu Literární akademie Jana Fleglová. „Nový majitel s námi komunikuje, komunikoval s námi, už když jsme byli jeho potenciální klienti. Je to pro nás úplně něco jiného, protože němečtí majitelé nám neodpověděli ani na jeden e-mail,“ uvedla. Dodala však, že zkušenosti z minulosti ukázaly, že by mohlo přijít zklamání.

Miroslav Doležal uvedl, že očekává, že si nový majitel přivede vlastní vedení, takže sám ve funkci skončí. Především právě proti Doležalovi byly zaměřeny protesty studentů i pedagogů. Vyčítali mu špatnou komunikaci s akademickou obcí či snahu akreditovat na škole s uměleckým zaměřením obory zaměřené na management ve zdravotnictví a sociálních službách. Čelil také kritice kvůli nakládání s penězi. „Docházelo k neproplácení smluv, faktur, zastrašování, bossingu, který se stupňoval. Komunikace se postupně stala nulovou,“ řekl již dříve předseda odborů na Literární akademii Pavel Šidák. V březnu se situace vyhrotila, když Doležal odvolal rektora Kaňku, údajně na přání valné hromady německého vlastníka. Po odvolání rektora nespokojení studenti Literární akademie v březnu jeden den stávkovali a poté drželi stávkovou pohotovost. Navíc rezignovali oba prorektoři, škola tak ztratila akademické vedení, bez něhož nemohou být například jmenovány komise pro státní závěrečné zkoušky.

Literární akademie, která jako soukromá vysoká škola funguje od akademického roku 2001/2002, má aktuálně 138 studentů. Zaměřuje se na výuku tvůrčího psaní a mediální komunikaci, v minulosti na ní pedagogicky působila řada spisovatelů, například Alexandra Berková, Petr Šabach, Jáchym Topol nebo Milan Uhde. V červenci 2013 změnila oficiální název na International Art Campus Prague.