Zůstane Rathovi soudce Pacovský? Vrchní soud vrátil do hry možnou podjatost

Praha – Soudce středočeského krajského soudu Robert Pacovský bude znovu rozhodovat, zda je podjatý v případu bývalého hejtmana Davida Ratha. Původní verdikt, kterým Pacovský rozhodl, že podjatý není, mu vrátil vrchní soud kvůli porušení trestního řádu při rozhodování. Rathův případ však zůstane krajskému soudu, ačkoli obžalovaný bývalý hejtman navrhl jeho odejmutí.

Vrchní soud vyhověl námitce Davida Ratha proti rozhodnutí, že Robert Pacovský zůstane jeho soudcem, proto, že se jí původně zabýval senát, který k tomu neměl nárok. Podle vrchního soudu bylo v rozporu s trestním řádem a také Listinou základních práv a svobod, že o případné podjatosti Roberta Pacovského rozhodoval v neveřejném zasedání senát, jehož přísedící nejsou v sestavě, která Rathovu kauzu řeší, ani nejsou náhradníci. „Krajskému soudu v Praze se ukládá, aby o věci znovu jednal a rozhodl,“ rozhodl proto Vrchní soud v Praze.

Příčinou postupu, který odvolací soud označil za chybný, byl podle informací agentury ČTK rozvrh práce krajského soudu. Podle vrchního soudu se ale v případě stížnosti, jako byla Rathova, „nemůže jednat o jakýkoliv senát daného soudu, ale vždy senát, který danou trestní věc projednává nebo má projednávat a proti jehož soudci nebo přísedícímu námitka podjatosti směřuje“. Změnu prý nelze připustit ani kvůli rozvrhu práce soudu.

David Rath tvrdí, že je soudce Pacovský „zpracován celospolečenskou poptávkou po exemplárním případu a jedná pod vlivem příležitosti na této věci kariérně vydělat“. Obžalovaný, který byl vedle hejtmanské funkce také poslancem a ministrem zdravotnictví, podkládá své tvrzení například prodlužováním své vazby. Na podjatost soudce si stěžoval Rath i u Ústavního soudu, ten však stížnost zamítl jako předčasnou vzhledem k tomu, že tehdy ještě nerozhodl vrchní soud.

Rath je v případu obžalovaný s dalšími deseti lidmi z korupce při zadávání veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Soud letos rozdělil kauzu do dvou větví. V jedné figuruje David Rath a jedna z obžalovaných. Kvůli průtahům se projednává zvlášť a hlavní líčení pokračuje od příštího týdne do května. V druhé části soud 7. dubna nepravomocně uložil první tresty od pěti do 7,5 let vězení a tři podmínky.