Nejvyšší státní zástupce: Vydání Hitlerových projevů bylo trestné

Vydání knihy Adolf Hitler: Projevy bylo trestné, říká nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Vydavatelé a tvůrce publikace, které soud v lednu pravomocně zprostil viny, se podle Zemana dopustili propagace nacismu a zpochybňování genocidy. Rozhodl se proto podat v jejich případě dovolání k Nejvyššímu soudu. ČT to sdělil mluvčí Petr Malý z Nejvyššího státního zastupitelství.

Nejvyšší státní zástupce s lednovým závěrem soudu nesouhlasí. „Obvinění projevili sympatie k hnutí, které směřuje k potlačení práv a svobod člověka a hlásá národnostní, rasovou a třídní zášť, aniž by jejich jednání bylo možné chránit právem na svobodný projev, a dopustili se tak trestné činnosti ve smyslu podané obžaloby,“ uvedl Malý. O Zemanově dovolání teď bude rozhodovat Nejvyšší soud.

Majitelé vydavatelství Guimedia etc. Pavel Kamas a Lukáš Novák společně s tvůrcem publikace Stanislavem Beerem čelili obvinění z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a popírání genocidy. Mužům, kteří podle svých slov genocidu neschvalují a vydáním projevům chtěli pouze předložit čtenářům historické dokumenty, původně hrozilo až deset let vězení.

Kamase, Nováka i Beera ale v lednu tohoto roku pravomocně zprostil viny Krajský soud v Brně. Vydavatelé i tvůrce knihy žádají od státu přes 7,4 milionu korun jako náhradu nákladů za soudní proces v kauze a také jako odškodnění za neoprávněné stíhání.

Vydavatelé a tvůrce knihy Stanislav Beer, Pavel Kamas a Lukáš Novák (zleva)
Zdroj: Václav Šálek/ČTK
  • „Dítě, které dostane knihu do ruky, získá dojem, že Hitler byl hodný strýček,“ říká historik Jan Uhlíř.
  • „Nesdílím názor soudního znalce, že kniha podporuje formování krajní pravice v Česku. Soudobé neonacistické scéně je to lhostejné. Projevy neodpovídají soudobé politické situaci, jsou do značné míry historickou kuriozitou,“ míní politolog Martin Bastl z Masarykovy univerzity.
  • „Já bych spíše debatoval o tom, zda se jedná o trestný čin podle paragrafu 403, to znamená podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka… V knize se totiž nemluví přímo o událostech druhé světové války, kdy ke genocidě docházelo. Jsou to projevy, které přímo nepopírají genocidu,“ uvedl politolog Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity.

Státní zástupkyně u odvolacího soudu tehdy neuspěla ani s tzv. morálním profilem, který měl poukazovat na vazby některých aktérů na krajně pravicovou scénu. Soud to jako důkaz odmítl. Podle žalobkyně má právě vydavatel Kamas vazby na Národní odpor a popírá holocaust. Na svém veřejném profilu na Facebooku uvádí jako místo narození Troppau, což je německý název města Opava, poslouchá britskou kapelu Brutall Atak, kterou ministerstvo vnitra ve zprávách o extremismu označuje jako neonacistickou a jeho přátelé mu k vyhranému sporu poslali „1488 gratulací“, což může odkazovat na neonacistickou symboliku (88 se používá jako symbol pro Heil Hitler). Sám Kamas tato spojení odmítá s tím, že facebooková přátelství jsou něco jiného než ta z běžného života.

Už loni v září dospěl brněnský městský soud k závěru, že vydání knihy není trestným činem. Soudce Martin Hrabal uvedl, že soud se s publikací podrobně seznámil a hledal odpověď na otázku, zda komentáře publicisty Beera k Hitlerovým projevům vyznívají jako souhlas s nimi. „Po obsahové stránce lze něco takového těžko dovodit,“ uvedl Hrabal. Připomněl, že v předmluvě knihy, v níž je 18 projevů nacistického diktátora, její tvůrci uvedli, že myšlenky Hitlera nechtějí jakkoli hodnotit a předkládají je čtenáři v autentické podobě. „Jedná se o dobový text se všemi atributy historického nacismu. I když se nabízí napojení na neonacistické hnutí, tak nebylo prokázáno, že by některé soudobé hnutí navazovalo na podobu Hitlerova nacismu,“ vysvětloval soudce svůj verdikt.

Adolf Hitler
Zdroj: ČT24

Publikace Adolf Hitler: Projevy vyšla v roce 2012 v nákladu 10 tisíc kusů. V létě 2014 byl titul vyprodán a Guidemedia vydala dotisk. V jakém množství, Kamas nesdělil. „Pokud se bude kniha prodávat, budeme ji tisknout a vydávat dál,“ uvedl. E-shop vydavatelství knihu stále prodává. Cena jednoho výtisku je bezmála 500 korun.

Před českým soudem už byl i Mein Kampf

České soudu před lety řešily také případ vydavatele Hitlerovy knihy Mein Kampf. Michal Zítko z nakladatelství Otakar II. nejprve dostal podmíněný trest, nakonec jej ale Nejvyšší soud v březnu 2005 zprostil viny. Podle soudního verdiktu totiž vydavatelství uvedlo knihu na trh jako historický dokument s cílem vydělat na jeho prodeji, nikoliv propagovat nacistické hnutí. Zítko se navíc už přímo na obálce od ideologie distancoval a výtisky neobsahovaly kontroverzní komentáře překladatele, vydavatele nebo historika. Nejvyšší soud ale označil vydání publikace za „mimořádně nevkusný a nešťastný počin“. Jediným potrestaným v kauze tak byl internetový prodejce Zítkovy knihy Vít Vařák. Tomu za prodej knihy soud vyměřil pokutu 60 tisíc korun.

Nakladatelství Guidemedia etc.

Vzniklo v Brně v roce 2012. Jednatelem je Lukáš Novák, jeho společníkem Pavel Kamas. Samo nakladatelství prezentuje, že chce přibližovat opomíjená témata dějin. „Ediční program proto tvoří takové tituly, které “lehce stejné„ nabídce českého knižního trhu v uvedených oblastech dají přímočarou alternativu. Že při tom mohou padat i slova, která se mnozí zdráhají vyslovit, je zároveň chtěným a lákavým impulzem pro naši práci,“ stojí na webu nakladatelství. Naopak ministerstvo vnitra vidí působení Guidemedia jinak. „Nakladatelství Guidemedia, etc. vešlo v širší veřejnou známost zejména vydáním knihy Hitlerových projevů s komentářem, který jak přímo, tak nepřímo obhajuje nacismus, politiku tzv. třetí říše a její dílčí aspekty. Ediční plán nakladatelství pak přímo potvrzuje propagaci těchto idejí pod zástěrkou publikace historických knih či děl,“ uvádí například Souhrnná situační zpráva o extremismu za 1. čtvrtletí roku 2013.