Necelá polovina z 3,5 tisíc žijících pétépáků požádala o vládní příspěvek

Do konce března mohli bývalí příslušníci pomocných technických praporů požádat o jednorázový příspěvek, žádostí se nakonec na ministerstvu sešlo na 1450. Jako kompenzaci za křivdy způsobené komunistickým režimem v dubnu vyplatí stát takzvaným pétépákům 1800 korun za každý měsíc nasazení.

„Ministerstvo vnitra eviduje 1450 žádostí o tyto jednorázové příspěvky. Vyplaceno zatím bylo 730 žádostí ve výší 15 milionů 960 tisíc korun,“ řekla České televizi mluvčí ministerstva obrany Petra Kučerová. Jednorázový příspěvek ke zmírnění křivd schválila vláda v minulém roce, náklady by podle ní neměly převýšit 25 milionů korun. Příspěvky se vyplatí z rozpočtové rezervy.

Schválená norma přiznává jednorázový příspěvek bývalým příslušníkům vojenských táborů nucených prací i za dobu, kdy byli zařazeni v technických praporech. Příspěvek dostanou v případě, že v nich působili bezprostředně po zařazení ve vojenském táboře nucených prací. Odškodnění mohly požadovat i vdovy.

Recept na převýchovu - dřina a marxismus-leninismus

V první polovině 50. let se k PTP dostalo podle odhadů mezi 40 až 60 tisíci pro tehdejší nomenklaturu nepohodlných lidí. „Byla tam celá řada sedláků, byli tam třeba kněží, také lidé, kteří pocházeli z prostředí takzvaných bývalých lidí, jak je označovali komunisté. Tedy lidí, kteří patřili k prvorepublikové elitě,“ shrnuje historik ÚSTR Petr Blažek. Fyzicky náročná práce v tvrdých podmínkách s vojenským výcvikem, ideologickým působením a různými formami ponižování měla tyto lidi „převychovat“.

1,5 tisíce bývalých pétépáků požádalo o vládní příspěvek (zdroj: ČT24)

Pro komunisty představovali levnou pracovní sílu, využívanou nejčastěji k tvrdé práci na stavbách a v dolech. Šikana ze strany nadřízených patřila na denní pořádek. Nejméně 400 takto nasazených lidí nepřežilo. Po roce 1989 se bývalí pétápáci dočkali rehabilitace a stát jim přiznal příplatek k důchodu. V současnosti žije již pouhých 3,5 tisíce bývalých příslušníků PTP, těm nejmladším je 83 let.