Policie obvinila hlavní účetní exšéfa Nemocnice Na Homolce Dbalého

Praha – Dlouholetá hlavní účetní Nemocnice Na Homolce Emílie Bialešová čelí obvinění. Měla pomáhat exšéfovi nemocnice Vladimíru Dbalému, který byl obviněn ze zmanipulování zakázky na nákup tzv. Leksellova gama nože za 140 milionů korun i za digitalizaci chorobopisů, která nemocnici měla způsobit škodu zhruba 57 milionů korun. Před nedávnem mělo vedení nemocnice s Bialešovou rozvázat spolupráci. Policie obvinila dohromady šest lidi, mezi nimi údajně opět Dbalého, kteří svým jednáním údajně poškodili tuto pražskou nemocnici.

Když byl loni v červnu zatčen bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý, policie zasahovala i v sídle účetní společnosti Emilie Bialešové, která vedla nemocnici účetnictví. Sama ale obviněna nebyla. Tehdejší vedení Nemocnice Na Homolce, které šéfoval Michal Šetlík, pak nechtělo ukončit spolupráci se svou hlavní účetní společností Bialešová, s. r. o. Nenašlo tam údajně jediné pochybení. Nyní ale padlo od policie obvinění.

Mezi dalšími obviněnými jsou podle serveru lidovky.cz advokát kanceláře MSB Legal David Michal, exporadce ředitele nemocnice Zdeněk Čáp, poradce Josef Kantůrek a opětovně Vladimír Dbalý. Nová obvinění se týkají tendrů na právní, účetní a poradenské služby. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová potvrdila, že Útvar odhalování korupce a finanční kriminality zahájil trestní stíhání proti šesti osobám. Jde o zločiny podplácení, přijetí úplatku, porušení povinnosti při správě cizího majetku, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky či porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Nemocnici podle policie vznikla škoda přes 50 milionů. Obvinění si mezi sebou v souvislosti s tendry měli předat úplatky v celkové výši přes deset milionů.

V souvislosti s Dbalým a Nemocnicí Na Homolce padla další obvinění (zdroj: ČT24)

Jednatelka firmy Emilie Bialešová působila v minulosti spolu s Michalem Toběrným a Petrem Kutilem v dceřiné firmě nemocnice Holte Medical. Oba muži jsou také mezi obviněnými za zmanipulovanou zakázku a sama Holte Medical podle ministerského auditu sloužila k vyvádění peněz z nemocnice. Právě za šéfování Vladimíra Dbalého mělo dojít k rozmachu dceřiných firem v nemocnici, kterými měly odtékat peníze. Loni v listopadu nový ředitel nemocnice Ivan Oliva prohlásil, že zruší dceřiné firmy a služby si budou zajišťovat sami.

Lidové noviny minulý týden uvedly, že se nemocnice s Bialešovou dohodla na ukončení spolupráce. Měla tak skončit také spolupráce s firmou Holte. Na Homolce podle LN působila Bialešová téměř dvě dekády.