Za šera a v noci můžete na silnici jen v oblečení s reflexními prvky

Lidem, kteří se vydají za snížené viditelnosti na silnici bez výrazných reflexních prvků na svém oblečení, bude hrozit pokuta až dva a půl tisíce korun. Vláda si od dnes schválené novely slibuje lepší ochranu chodců. Ve statistikách nehodovosti totiž právě chodci patří mezi nejohroženější skupiny. S tímto opatřením již mají své zkušenosti na Slovensku, v Belgii a v Polsku.

Řidič automobilu je schopný zaregistrovat chodce, který má na sobě  tmavší oblečení, ve vzdálenosti 18 metrů. Avšak automobil 18 metrů ujede při rychlosti 50km/h za sekundu a půl. To znamená, že řidič nemůže stihnout vůbec zareagovat a zabránit tragédii. Na našich cestách se v poslední době událo několik nehod, jejichž příčinou je právě neopatrnost chodců, např. nehoda, která se stala ve čtvrtek 19. března na Chomutovsku, nebo nehoda z 23. března na Náchodsku. V obou případech byl pro chodce střet s automobilem tragický. Podobně dopadla 15. března i nehoda u Lánova na Trutnovsku. „Řidička auta si chodce všimla až na poslední chvíli. Byl kompletně v tmavém oblečení a nebyl opatřený žádnými reflexními prvky,“ uvedla policejní tisková mluvčí. 

Podle ministra dopravy Dana Ťoka je toto opatření přínosné: „Já tento prvek beru jako příspěvek k bezpečnosti. Myslím si, že je to velmi vhodné. Není to tak, že by chtěl stát svým způsobem občana buzerovat nebo honit. Je to tak, že jde o bezpečnost chodce. On by si měl uvědomit, že když bude vidět, tak je mnohem bezpečnější, než když půjde v tmavém oblečení a řidič ho uvidí na poslední chvíli.“ Chodci se však nemusí bát nošení reflexních vest. Bude stačit reflexní doplněk ve formě pásku, který se lehce připevní na oblečení v oblasti kotníků, nebo přímo oblečení s retroreflexivními prvky.

S tímto opatřením se lze setkat i v zahraničí. Platí například v Belgii, v Polsku nebo i na Slovensku. Podle šéfa dopravní policie Tomáše Lercha nehodovost na Slovensku od zavedení reflexních prvků pro chodce výrazně klesla. Proti používání reflexních prvků ve městech a obcích se však ohrazovali nejenom slovenští občané, ale i parlament. Jedním z důvodů nesouhlasu občanů byla špatná ekonomická situace vícečlenných rodin. Protesty došly až na ministerstvo, to však ze svého stanoviska neustoupilo. 

U nás ještě není jasné, jestli budeme nosit reflexní prvky jenom mimo obce, nebo všude. O tom se bude rozhodovat v příštích měsících.