Děti na venkově jsou línější než ve městech, ukázal průzkum

Praha - Výzkum, do něhož se zapojilo kolem 50 tisíc školáků z prvních až devátých tříd, ukázal, že děti z menších obcí a vesnic jsou v porovnání s těmi z měst méně pohybově zdatné. Dále se zjistilo, že tělocvik patří na základních školách mezi třetí nejméně oblíbený předmět.

Děti z měst jsou pohybově nadanější (zdroj: ČT24)

Při testování si nejlépe vedly děti z Libereckého kraje, hned za nimi skončili zlínští školáci. Naopak vůbec nejméně pohybliví jsou žáci Plzeňského kraje. Konkrétní důvody, proč se tak stalo, chce Český olympijský výbor teprve zjišťovat a posléze řešit.

Děti se utkaly ve vícebojové olympiádě, z níž pak vzešli jako vítězové ti z větších měst. Žáci se utkali třeba ve skoku do dálky, zkusili si ale také test ohebnosti, který měl prověřit  jejich flexibilitu. Zkrácené sedy lehy pro změnu otestovaly silovou vytrvalost a stoj na jedné noze se zavřenýma očima otestoval jejich balanc.

Průzkum navíc ukázal i to, že děti ve věku od šesti do devíti let jsou na tom sportovně a dovednostně zhruba stejně. S narůstajícím věkem se ale zvyšují i rozdíly v jejich dovednostech.

Výsledky olympijského víceboje
Zdroj: ČT24

Někteří tělocvikáři vidí problém v tom, že si děti po příchodu ze školy sednou k počítači, což se pak nutně musí projevit ve výsledku. A v tomto názoru jsou s nimi zajedno další pedagogové či psychologové. Vina ale není z celé šíře jen na dětech. „Dítě sportuje tehdy, pokud ho k tomu vede rodič. Ten je ta hlavní hnací síla,“ zaznívá od tělocvikářů.

Stejné průzkumy budou pokračovat. Podobná srovnatelná sbírka dat totiž v Česku neproběhla více než čtvrt století od doby spartakiád.