Češi se ohrožení necítí, přesto by armádě přidali peníze

Praha - Lidé necítí větší ohrožení naší země. Alespoň to vyplynulo z bleskového průzkumu, který pro Českou televizi vypracovala agentura STEM/MARK. Ohrožení se nebojí na 66 procent dotázaných. Větší strach než před vstupem do NATO přitom pociťují ženy, starší a méně vzdělaní.

O obraně Česka se teď častěji mluví v souvislosti s průjezdem amerického konvoje. Rozhodné ano s pocitem ohrožení vyslovilo pouze 11 procent lidí, odpověď spíše ano pak zvolilo 21 procent. Naopak spíše ne uvedlo celých 42 procent a rozhodně ne 24 procent.

Navíc čím vyšší je životní úroveň domácnosti, tím menší je i jejich pocit ohrožení. Obecně lze říct, že lidé vnímají NATO jako spolehlivého garanta bezpečnosti v tuzemsku.

Čechům průjezd amerického konvoje nevadí. Také to zjistil bleskový průzkum pro ČT. Více už o celém tématu najdete ZDE.

Více peněz pro armádu

Přesto si většina Čechů myslí, že by naše země měla v současné situaci zvýšit výdaje na obranu. Pro bylo 55 procent oslovených. Navíc napříč sociodemografickými skupinami bylo vnímání velmi podobné.

Průzkum STEM/MARK k průjezdu amerického konvoje
Zdroj: ČT24/STEM/MARK

Paradoxní ale je, že zvýšení výdajů na obranu Česka ve větší míře požadují voliči hnutí ANO. Tím ovšem jeho předsedovi Andreji Babišovi a současně ministru financí radost nejspíše nedělají.

Analýzu vypracovala agentura STEM/MARK mezi 23. a 24. březnem 2015 na reprezentativním vzorku 1 031 dospělých občanů České republiky.

Z armády odchází víc lidí, než do ní nastupuje

V současné době z české armády víc lidí odchází, než do ní vstoupí. Nepomohl ani intenzivní nábor nováčků. Vloni uniformu svléklo skoro 1100 lidí, opačným směrem zamířilo zhruba 650 mužů a žen. Armádě tak stále chybí několik tisíc vojáků - začátkem března sloužilo bezmála 21 tisíc lidí.

Do konce roku 2018 chce armáda nabrat více než 5000 nových vojáků, jenom letos jich má být 1500.

Věkový průměr mužů a žen v armádní uniformě je 36 let, nejvíc vojáků je ve věku od 30 do 40 let.

Průzkum pro ČT: Češi se ohroženi necítí (zdroj: ČT24)