Zákaz kouření i na koncertech a pokuty v řádech tisíců, navrhuje Němeček

Praha - Úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech nebo na tanečních zábavách. Nejen s tím počítá návrh protikuřáckého zákona, který chce ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v průběhu příštího týdne odeslat vládě. Za porušení zákazu kouření ve veřejných prostorách by kuřákům měla hrozit pokuta pět tisíc korun, provozovatelům až 50 tisíc. Zákon ošetřuje i konzumaci alkoholu. Pokud by na diskotékách, v barech a v dalších provozovnách byly opilé děti, podnik by byl okamžitě na dva dny zavřen.

„Návrh zákona proti kouření a dalším závislostem v průběhu příštího týdne definitivně pošleme k projednání do vlády. Nepochybuji, že vláda tento návrh podpoří,“ uvedl Němeček (ČSSD) na brífinku k navrhovanému zákonu.

Výše pokuty pro kuřáky podle ministra „není tak likvidační“ jako například v Irsku, kde dosahuje 3000 eur, tedy zhruba 81 tisíc korun. Až milionová pokuta by podle Němečkova návrhu měla hrozit za prodej tabákových výrobků nebo alkoholu mladistvým. V souvislosti se zákazem by podle Němečka měly být posíleny pravomoci České obchodní inspekce nebo České zemědělské a potravinářské inspekce.

Proti návrhu se postavila Asociace hotelů a restaurací

Návrh podle asociace restauratérů ale znamená „další přenos odpovědnosti za neschopnost státu zajistit kontrolu a dodržování stávajícího zákona“ na podnikatele. Restauratéři budou muset podle asociace mimo jiné hlídat, aby v jejich prostorách nebyli podnapilí mladiství a provádět u nich dechové zkoušky na alkohol. Podle prezidenta asociace Václava Stárka budou případné sankce likvidační. Zákonodárci by proto podle něj návrh podpořit neměli.

Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a návykových látek má zavést úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech či tanečních zábavách. Na nápojových lístcích by také musel být jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. Cigarety a alkohol by se nesměly prodávat v automatu. Pokud by byly na diskotékách nebo v barech a dalších provozovnách opilé děti, podnik by byl na dva dny zavřený.

Stejné omezení jako pro tabákové výrobky má podle zákona platit i pro elektronické cigarety a bylinné výrobky ke kouření. Zapálit si je by nemělo být možné ani v kinech, divadlech, sportovních halách, školách, dopravních prostředcích, krytých nástupištích a přístřešcích na zastávkách. Upravit se má podle Němečka i prodej tabákových výrobků a alkoholu na internetu.

Návrh má podle Němečka rovněž umožnit obcím, aby vyhláškou zakázaly kouření v místech, kde se pro to rozhodnou. Mělo by se to týkat například okolí škol nebo hřišť, podotkl ministr. Pokud návrh stihne parlament schválit včas, měl by platit od příštího roku.

Ministr chce zákonem také založit fond na podporu projektů souvisejících s prevencí před užíváním návykových látek. Příjmem fondu by mělo být jedno procento výnosu ze spotřební daně z tabáku, uvedl Němeček. Je přesvědčen o tom, že hlavní cíle zákona získají dostatečnou podporu i v parlamentu.

Změnu zákona předložilo také hnutí ANO. Úvodní kolo projednávání ale bylo loni v říjnu přerušeno a poslanci se k němu zatím nevrátili. Předloha poslanců ANO zařazuje mezi místa, kde lidé nesmějí kouřit, vnitřní prostory veřejného stravování.

V kouření se Česko drží na předních příčkách

Mezi zeměmi OECD podle Němečka zaujímá Česká republika 7. místo v populaci pravidelných denních kuřáků. „Jsme v této statistice jedinou zemí, která od roku 2000–2011 vykazuje nárůst o 4,2 procenta,“ uvedl. Na stejné příčce stojí Česko i v otázce alkoholu, a to se spotřebou 11,3 litru čistého lihu na obyvatele a rok.

Kouření na veřejnosti omezují alespoň částečně téměř všechny evropské země. Česko patří k benevolentnějším zemím. Od roku 2006 se nesmí kouřit ve školách, kinech a divadlech, sportovních halách, budovách státních úřadů a ve veřejné dopravě. Restaurace musejí být od července 2010 označeny, zda jsou kuřácké, nekuřácké, nebo mají oddělené prostory pro kuřáky.

Omezení kouření v restauracích v zemích EU
Zdroj: ČT24/Euractiv.cz

Důsledky kouření podle Evy Králíkové, vedoucí Centra pro závislé na tabáku:

  • Rakovina plic není nejčastější příčina smrti v důsledku kouření, víc kuřáků umírá na srdečně cévní nemoci. Stačí asi 4 minuty v zakouřeném prostředí a na cévách jsou prokazatelné změny.
  • Pasivní kouření je diagnóza, kterou může mít i dítě, jehož rodiče doma kouří. Důsledkem jsou opakované záněty středního ucha, ale i leukémie nebo některé nádory, které souvisejí s kouřením doma a jsou typické pro dětský věk.
  • První země, která zavedla úplný zákaz kouření ve všech uzavřených veřejných prostorách, bylo před 11 lety Irsko. Zákaz podporuje zhruba 92 procent obyvatel.
  • Zaměstnavatel je podle zákoníku práce povinný zajistit zdravotně nezávadné prostředí a tabákový kouř je Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny mezi prokázanými lidskými karcinogeny.
  • Negativní vliv kouře na cévy byl prokázán poměrně nedávno. Až v roce 2005 se prokázalo, že pasivní kouření je pro cévy skoro stejné riziko jako kouření aktivní.
  • Studie v 11 zemích, kde se zakázalo kouření, ukázala, že průměrně v těchto zemích klesly akutní infarkty myokardu o 17 procent.