Babiš navrhuje vrátit odměny pro úředníky v radách státních podniků

Za svou práci by znovu mohli brát odměnu úředníci, kteří zastupují zájmy České republiky v dozorčích a správních radách státních či polostátních podniků. Navrhuje to ministr financí Andrej Babiš (ANO). Za práci v radách menších firem by se mohly platit tisíce korun měsíčně, ve větších pak víc. V rámci koalice to ale nebude mít jednoduché, nesouhlasně se vyjádřil třeba ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Události ČT: Babiš zvažuje vrátit odměny úředníkům v radách podniků (zdroj: ČT24)

Kvůli vysokým odměnám pro úředníky, kteří na začátku tisíciletí zastupovali stát ve firmě ČEZ, zákonodárci v roce 2002 odměny zakázali. „Teď je otázka, jestli mají dostávat odměny a bude to určitě předmětem v rámci koalice,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Pro začátek pověřil šéfa ministerského odboru Petra Blažka, aby vypracoval návrh, jak odměny úředníkům vrátit.

Ministr financí by mohl jako hlavní argument použít to, že nyní úředníci pracují zcela bezplatně. Zároveň ale takový člověk musí ručit celým majetkem. „Je neomezená odpovědnost člena orgánu obchodní společnosti,“ uvedl Blažek.

Nynější záměr ale nepočítá s tím, že by takoví úředníci měli pobírat nepřiměřeně vysoké částky. „Nebavíme se o nějakých milionových odměnách, to v žádném případě,“ dodal Blažek. V menších státních firmách, jako je hotel Thermal, by mohli zástupci státu brát řádově tisíce korun měsíčně. Ve velkých firmách, jako je ČEZ nebo Český Aeroholding, by byla odměna vyšší, ale stále by se spíš pohybovala v rozsahu desítek tisíc korun měsíčně.

Cílem je také narovnat podmínky s radami v nestátních podnicích. Třeba ve správní i dozorčí radě VZP pobírají zástupci státu tisíce korun i v případě, že se vůbec neúčastní jednání. VZP je totiž instituce zřízená podle zvláštního zákona, není tedy oficiálně státní. První náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht tak zastupuje stát v dozorčí radě ČEZu zadarmo, ale náměstek pro rozpočet Jan Gregor pobírá za členství ve správní radě VZP dvacet dva tisíc korun měsíčně.

Osud návrhu v koalici zatím nejistý

Babišův návrh by se dotkl řady státních zaměstnanců v desítkách státních firem a přišel by na miliony korun ročně. Koalice o něm bude jednat v příštích týdnech, jednoznačnou podporu návrh zatím nemá. Staví se za něj třeba ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), pod kterého spadá třeba ČEPS nebo podnik Diamo.

Negativní postoj zaznívá od lidovců. „Já se k té variantě příliš nekloním, protože pokud mám své úředníky z ministerstva, kteří jsou v dozorčích radách, tak tu činnost dělají v rámci své pracovní doby,“ prohlásil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jeho resort zodpovídá i za Lesy České republiky nebo Budějovický Budvar.