Pozorování zatmění Slunce bude v pátek počasí přát

Počasí bude pozorovatelům částečného zatmění Slunce v Česku v pátek přát. Čekat je budou jasná obloha a výborné pozorovací podmínky, i když bude chladno. „Předpokládáme jasno. Ranní teplota ale bude blízko nule,“ řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. Částečné zatmění Slunce budou moct Češi pozorovat z celého území státu. Páteční zatmění Slunce bude pro Českou republiku největším do roku 2026 a zároveň posledním zde viditelným v tomto desetiletí. Dopoledne měsíc zakryje asi tři čtvrtiny slunečního disku, zároveň by mělo být možné pozorovat planetu Venuši.

V pátek nastane také jarní rovnodennost, astronomické jaro začne ve 23 hodin 44 minut.

Zatmění Slunce vzniká, když se Měsíc ocitne na přímce mezi Sluncem a Zemí a při pohledu ze Země zakryje sluneční disk nebo jeho část. V Praze začne zatmění v 9:37, maximální fáze nastane v 10:45 a skončí v 11:57. V Česku se časy budou lišit v minutách. Čím více na západ, tím dříve zatmění bude. Jak bude čas plynout, zatmění bude výraznější a temná silueta Měsíce v novu se postupně přesune doleva přes horní polovinu Slunce.

Zatmění Slunce bude možné pozorovat v Praze jak na Štefánikově hvězdárně a Ďáblické hvězdárně, které jsou u příležitosti zatmění výjimečně otevřené, tak i v Planetáriu ve Stromovce, kde na celý víkend připravili doprovodný program s názvem Víkend se Sluncem. Na zatmění se připravuje i brněnská hvězdárna na Kraví hoře. Školám a veřejnosti bude otevřena také hvězdárna Astronomického ústavu v Ondřejově. Pozorování zatmění slunce bude probíhat také na terase a v jižní kupoli hvězdárny v Hradci Králové, ve Hvězdárně Žebrák a ve Hvězdárně barona Artura Krause v Pardubicích, ve Hvězdárně a planetáriu J. Palisy v Ostravě,  pozadu nezůstane ani Hvězdárna Valašské Meziříčí, Hvězdárna v Třebíči a Hvězdárna v Karlových Varech. Veřejná pozorování budou i na mnoha dalších místech republiky. Například Chomutov organizuje pozorování zatmění s odborným výkladem před základní školou Duhová cesta. Na jihlavském náměstí budou dalekohledy k dispozici před tamním muzeem.

Půjde o největší zatmění Slunce nad územím Česka, viditelné mezi lety 2011 až 2026. Měsíc při něm zakryje přes 74 procent slunečního disku. „Zatmění Slunce je takový dárek pro pozemšťany. Slunce je totiž čtyřistakrát větší než náš Měsíc, ale zároveň je také čtyřistakrát dále než Měsíc. To znamená, že obě tělesa mají na naší obloze stejný úhlový průměr a Měsíc tak může Slunce zakrýt,“ řekl mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.  Člověk může spatřit částečné zatmění několikrát za život, mnohem vzácnější je úplné zatmění Slunce, které pro jedno místo na Zemi statisticky vychází jednou za 400 let.

Průběh zatmění v jednotlivých městech
Zdroj: ČT24/http://astro.sci.muni.cz

Česko letos čeká ještě na jedno zatmění. Dne 28. září bude v ranních hodinách úplně zatmění Měsíce. Další zatmění Slunce, které bude možné pozorovat z území Česka, bude opět částečné, a to 20. června 2021. Nejbližší úplné zatmění Slunce budou Češi moct pozorovat až 7. října 2135.

Pozor na oči: Dostatečnou ochranou nejsou sluneční brýle ani začerněné sklíčko

Pozorovat zatmění pouhým okem je nebezpečné, nevhodné jsou i sluneční brýle, upozorňují odborníci. Dopad slunečního paprsku na sítnici oka může totiž trvale poškodit zrak. „Nejlepší ochranou zraku při pozorování zatmění Slunce jsou k tomu určené brýle či filtry zakoupené v nejbližší hvězdárně. Jako vhodná ochrana může posloužit také speciální fólie vyrobená účelově pro potřeby pozorovatelů Slunce. Prodává se ve formátu A4 za zhruba 500 korun v obchodech, které prodávají dalekohledy,“ uvedl lékař zlínské oční kliniky Jaroslav Polišenský. Použít lze také svářečský filtr stupně 13 a vyšší, krátkodobě i temný okraj rentgenového snímku. „Co naopak nestačí, jsou podomácku plamenem svíčky začerněná skla. Nestačí ani sluneční brýle. Ty nejsou totiž uzpůsobeny tak, aby zrak dostatečně chránily při přímém pohledu do Slunce. Do očí se dostane mnohem více nebezpečného záření a může je trvale poškodit,“ řekl lékař.

Speciální brýle pro pozorování zatmění
Zdroj: Bernd Wüstneck/ČTK

Úplné zatmění bude pozorovatelné na Špicberkách a Faerských ostrovech

V pátek 20. března bude jako úplné zatmění Slunce pozorovatelné v Severním moři, nadšenci za ním mohou cestovat na Faerské ostrovy. Norské arktické souostroví Špicberky vyzvalo potenciální zájemce o pozorování úplného zatmění Slunce, které má být v příštím týdnu, aby na ostrovy nejezdili. Hotely jsou prý již plné, v oblasti panuje mrazivé počasí a velké nebezpečí navíc představují lední medvědi. Na Faerských ostrovech, které jsou součástí Dánského království s plnou vnitřní samosprávou, očekávají 8000 návštěvníků k 50 000 místních obyvatel. Pro otužilé turisty otevřou na Faerských ostrovech i kempy, které obvykle zahajují provoz až v květnu. Na severském souostroví už čekají i čeští vědci, kteří se zaměřují na výzkum Slunce, v čele s brněnským matematikem Miloslavem Druckmüllerem z Vysokého učení technického a americkou astronomkou Shadií Habbalovou z univerzity v Honolulu.