Sobotka: Smlouvy zveřejníme hned, na registr čekat nebudeme

Praha – Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzval ministry a centrální úřady, ať neprodleně začnou zveřejňovat všechny nové smlouvy nad 50 tisíc korun. Na zákon o registru smluv, který patří mezi chystaná protikorupční opatření kabinetu, podle něj čekat nemají. Sobotka zároveň dodal, že k iniciativě by se postupně mohly připojit i kraje a větší města a obce.

„Vláda se před třinácti měsíci zavázala k větší transparentnosti a otevřenosti orgánů státní správy vůči veřejnosti. Zveřejňování jednotlivých smluv považuji za jeden ze základních kroků k naplnění tohoto cíle. Požádal jsem proto jednotlivá ministerstva a ostatní centrální úřady, pokud tak dosud neučinily, aby začaly co nejdříve zveřejňovat nově uzavírané smlouvy nad 50 tisíc korun,“ uvedl v prohlášení Sobotka. 

Za příklad jim dal Úřad vlády, který podle premiéra od začátku roku zveřejňuje všechny nově uzavřené smlouvy a objednávky nad 50 000 korun. „Během prvního pololetí letošního roku bych rád prosadil zákon o registru smluv, který bude tuto oblast řešit dlouhodobě a systémově,“ doplnil Sobotka.

Babiš: S iniciativou zveřejňovat smlouvy jsme přišli na vládu my

Podobná data už zveřejňuje například i ministerstvo financí. Jeho šéf Andrej Babiš (ANO) po jednání vlády novinářům řekl, že s iniciativou přišel on. „13. 2. jsme psali Úřadu vlády, aby zveřejňoval smlouvy tak jako ministerstvo financí. Akorát jsme vám to neřekli. My vás o všem, co děláme, hned neinformujeme,“ podotkl. Ministři za ANO mají podle něj do konce března zveřejňovat všechny smlouvy ve formátu open data, kdy lze dohledat i celou naskenovanou smlouvu. On sám tak již činí. Zároveň ale podotkl, že Úřad vlády podle něj nezveřejňuje smlouvy dostatečně.

Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09: „Je úsměvné sledovat, jak se tyto dny pánové Babiš a Sobotka předhánějí, kdo zavelel k zveřejňování smluv resortů nad 50 tisíc. Jsou to právě jejich strany, které od roku 2013 blokují návrh zákona poslance Farského (TOP 09), který nutí stát pod podmínkou jejich platnosti zveřejnit všechny smlouvy, faktury i objednávky, za které utrácí veřejné prostředky. Tento návrh neustále odsouvají a oklešťují.“

„Veřejnost má právo vědět, jaké kontrakty se uzavírají za peníze daňových poplatníků. Ministerstvo zdravotnictví ovšem v tomto směru žádné změny dělat nemusí, protože na našich webových stránkách dobrovolně zveřejňujeme uzavřené smlouvy, jejichž finanční plnění ze strany ministerstva přesahuje padesát tisíc, už od února roku 2011,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Výzva přichází po zjištění, že norma potřebuje změnu

Registr smluv, který by měl zvýšit transparentnost ve smluvních vztazích, je součástí koaliční smlouvy i jednou z norem, jejíž přijetí požaduje protikorupční iniciativa Rekonstrukce státu. Po jeho zavedení by zveřejněním smluv v tomto registru měla být podmíněna účinnost příslušných smluv. Předloha předpokládá, že nezveřejněné smlouvy státu, krajů, obcí a jejich firem a organizací by nebyly účinné.

Sobotkova výzva přichází jen dva dny poté, co Česká televize zveřejnila studii ministerstva vnitra k poslaneckému zákonu, který registr zavádí. Studii si u Chovancova resortu objednalo vedení koalice – a vyšlo z ní, že dlouho avizovanou normu bude třeba přepracovat. Podle současného návrhu by totiž registrace smluv netrvala všude stejnou dobu a lišily by se i náklady. Na ministerstvu zdravotnictví se náklady na registraci smluv odhadují na 80 korun, v Kraji Vysočina se výsledná cena vyšplhala dokonce na 900 korun (detaily zde).

Jiří Skuhrovec z Centra aplikované ekonomie k výzvě novinářům řekl, že bez jednotných pravidel a sankcí nikdy nebude záruka, že ministerstva a centrální úřady budou skutečně zveřejňovat všechny smlouvy nad uvedený limit. Kritici se obávají, že by vláda mohla tento limit prosazovat i v zákoně o registru smluv. Právník Martin Fadrný se obává, že výzva by mohla oddálit schvalování tohoto zákona, jehož finální verze by mohla být ve sněmovně jinak hotova do měsíce.

Sobotka vyzval ke zveřejňování smluv nad 50 tisíc korun (zdroj: ČT24)