Němeček: V roce 2017 budeme mít 30 center duševního zdraví

Praha – Za dva roky by mělo v Česku vzniknout celkem 30 center duševního zdraví. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Peníze na jejich výstavbu půjdou z evropských fondů. Podle Němečka se v těchto centrech spojí jak psychiatrická, tak i sociální pomoc. Vznik těchto zařízení je součástí chystané reformy psychiatrické péče.

Centra duševního zdraví, která by měla tvořit jakýsi mezistupeň mezi dlouhodobými léčebnami, akutními lůžky v nemocnicích a ambulantní sférou, by měla vzniknout z evropských peněz. Investiční náklady nejsou podle Němečka nijak velké. „Očekává se zhruba deset milionů korun na centrum,“ uvedl ministr.

Každé jednotlivé centrum by mělo disponovat počtem asi 20 zaměstnanců. Polovinu by měli tvořit zdravotnické úvazky včetně psychiatrů a psychologů, zbytek by měl tvořit personál sociálních pracovníků. Jak podle Němečka, tak i podle místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru Soni Markové (KSČM) je totiž nezbytné pomoci lidem se sociálním začleněním.

Provozní náklady na všech 30 center jsou asi 450 milionů korun ročně, které by sice v počátku hradila EU, po čase by se náklady měly rozdělit mezi resort práce a sociálních věcí a resort zdravotnictví. „V okamžiku, kdy budeme mít tuto mezivrstvu, tak můžeme velmi opatrně začít proces transformace velkých léčeben,“ dodal Němeček.

V současné době je v rámci psychiatrické péče v Česku k dispozici 51 zařízení. Z toho je 21 samostatných léčeben, zbytek tvoří psychiatrická oddělení v nemocnicích. Hospitalizovaných pacientů je momentálně kolem 60 tisíc ročně, tento počet se v posledních letech nijak výrazně nemění. Množství lůžek se ale ročně snižuje o desítky.

Celkem žije v Česku až půl milionu lidí s vážným psychiatrickým onemocněním, třetina obyvatel se někdy v životě s tímto onemocněním léčila. Duševní poruchy a poruchy chování jsou druhým nejčastějším důvodem pro vyplácení invalidního důchodu.

Šéf VZP hospodaří dobře, shodli se Němeček, Roithová a Marková

Němeček dnes také poznamenal, že by byl rád, aby byl do konce příštího roku přijat zákon o duševním zdraví. Dotkl se i možného dalšího zvyšování plateb za státní pojištěnce. Na konci prvního čtvrtletí prý bude vědět, jestli navrhne další růst.

Všichni tři hosté polední diskuse České televize – ministr zdravotnictví Němeček, bývalá ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová (KDU-ČSL) i stínová ministryně za KSČM Soňa Marková – se postavili za šéfa VZP Zdeňka Kabátka, kterého opakovaně kritizuje ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Podle Němečka VZP hospodaří velmi dobře a po pěti letech skončila v černých číslech. Ani jeden není pro Kabátkovo odvolání.