Monopoly: Osmdesátiny oslaví legenda mezi hrami edicí se skutečnými penězi

Už osmdesát let zůstávají Monopoly jednou z nejpopulárnějších her. „Je to hra, která vznikla na začátku 20. století. Stala se populární díky své novosti a tím, že souzněla s dobou, kdy se rozvíjel průmysl,“ popsal šéfredaktor hrajeme.cz Jakub Dobal. Dnes už má každá země svou národní variantu, takže například hráči v Česku si mohou koupit hotely na Václavském náměstí. „Existuje také česká verze monopolů, která se jmenuje Podnikej a stavěly se v ní obchody, v nichž se poté prodávalo. Vznikla ještě před válkou, nejspíš ve třicátých letech,“ dodal Dobal. A na hodně speciální edici se nyní mohou těšit příznivci Monopolů ve Francii, kde ve zhruba 80 krabicích hry najdou skutečné peníze.

Na hracím plánu běžné hry Monopoly je 22 ulic, které mohou hráči koupit a vybírat nájem. Letos ale vznikne nová, narozeninová varianta, kde budou místo ulic světová města. Šanci dostat se mezi ně má i Praha nebo Bratislava, ovšem pouze pokud si je lidé na internetu zvolí. 

Hra Monopoly má své kořeny v roce 1904. Hlavním smyslem byl původně boj proti spekulantům s nemovitostmi. První vynálezce hry, Lizzie Magieová, na prodejích nijak zvlášť nezbohatla - lidé si hru překreslovali a vytvářeli vlastní kopie, čímž se rozšířila do rodin a oblibu si získala i u velké řady studentů a mezi příslušníky protestantské Náboženské společnosti.

Hra Monopoly
Zdroj: Oli Scarff/Isifa.com

K nárůstu prodejů a jisté světoznámosti hry došlo až ve chvíli, kdy bylo autorství hry odkoupeno společností Parker Brothers a přiřčeno Charlesi Darrowovi, který své první Monopoly nakreslil doma v kuchyni. Původním materiálem byla utěrka coby hrací deska a kusy odpadového dřeva a kartonů v roli hracích karet, domů a hotelů.

Od roku 1935 se stolní hra ujala a hned se stala nejprodávanější v celých Spojených státech. První verze, kterou Darrow firmě prodal, byla situována do Atlantic City. Parker Brothers poté začala vyrábět všechny možné národní mutace Monopolů.

Hra Monopoly
Zdroj: Isifa.com/Justin Sullivan

Názvy smyšlených nemovitostí tak vystřídala jména ulic měst, do kterých hra pronikla. Daň z pozemku byla postupně nahrazena jinými daněmi a poplatky. Cílem této hry pro dva až sedm hráčů je kupovat pozemky, stavět domy a hotely, vybírat nájemné od soupeřů, provádět peněžní transakce a získat co nejvíce finančních prostředků. Hráči se po hrací desce posouvají podle vrhu kostkou a v tazích se pravidelně střídají.

Podle odhadů Monopoly od roku 1935 hrála přibližně jedna miliarda lidí. Celkem se prodalo už 275 milionů krabic se hrou a od roku 1973 má hra i svůj světový šampionát. Mistrovství ČR se poprvé konalo v roce 1996. V Česku se prodává například verze Monopoly Spiderman, Monopoly Banking, kde se poprvé hrála finanční hra s kreditní kartou, karetní verze Monopoly Deal. V USA lze sehnat třeba i verze Star Wars, Simpsonovi, Coca-Cola a další.